čtvrtek 10. října 2024

Safari park hlásí vzácný přírůstek

Krásný vánoční dárek dostal Safari Park Dvůr Králové nad Labem. Den před Štědrým dnem se tady narodilo mládě kriticky ohrožené žirafy Rothschildovy.

žirafa-ilustrační foto

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Mládě je zatím i s matkou oddělené od zbytku stáda, připojí se k nim v nejbližších týdnech,“ popisuje zoolog Luděk Čulík. Jde o samici, kterou chovatelé pojmenovali Imany. Návštěvníci mládě poprvé uvidí na jaře.

Pro safari park jde o velmi významnou událost – poslední mládě se tu podařilo odchovat v roce 2018. Rok 2022 přitom znamená 50 let od doby, kdy se v safari parku narodilo vůbec první mládě žirafy. Do dnešního dne se tu narodilo celkem 269 žiraf. Ačkoli žirafy Rothschildovy jsou v přírodě kriticky ohrožené, populace v lidské péči je početná.

Počátkem unikátního chovu v Podkrkonoší se staly výpravy někdejšího ředitele dvorské zoo Josefa Vágnera do Afriky. Z nich mezi lety 1969 a 1972 přivezl přes sto žiraf a víc než dva tisíce dalších zvířat. Krev dvorských chovů dodnes tvoří základ chovných skupin v mnoha zahradách po celém světě a znamená pojistku pro jejich zachování i v případě, že by v přírodě byly vyhubeny.

Situace těchto ikonických zvířat v přírodě se za poslední léta dramaticky zhoršila. Zatímco v roce 1985 žilo na světě kolem 155 tisíc žiraf, v roce 2015 to už bylo pouze kolem 95 tisíc. Za dramatický pokles mohou přeměna přirozeného prostředí, úbytek míst k pastvě, pytláctví i války. „Právě kvůli válkám a pytláctví je nyní žirafa Rothschildova jednou z nejohroženějších. V divočině jich není více šestnáct set,“ doplňuje zoolog Čulík.

Autor: Andrea Ulcova
Zdroj: Safari park Dvůr Králové

Související

ovce
Domácí Fauna

Čeští veterináři hlásí 45 ohnisek katarální horečky ovcí

27466438332_28ea5e5e7a_b
Zahraniční Fauna

Ptačí chřipka zabila ve Vietnamu v zoo parcích desítky tygrů, několik lvů i pantera

vlaštovka
Domácí Příroda

Povodně ohrožují zvířata. Záchranné stanice jsou v pohotovosti

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka