Jen včera skončili tři houbaři z Valašska v nemocnici po otravě houbami.
Mezi nejčastější pasti patří záměna jedlých druhů za jejich nebezpečné dvojníky. Klasickým příkladem je muchomůrka zelená, kterou si lidé pletou se žampiony nebo pečárkou ovčí. Stačí malý kousek a jedovaté látky začnou po několika hodinách nepozorovaně ničit játra. Podobně nebezpečné je zaměnit holubinku nazelenalou za smrtelně jedovatou muchomůrku jízlivou.
Problémy způsobuje i konzumace hub, které sice nejsou smrtelně jedovaté, ale obsahují toxiny vyvolávající prudké zažívací potíže. Typickým příkladem je hřib satan nebo vláknice začervenalá. Někdy hrozí i kumulativní otravy, kdy opakovaná konzumace mírně toxických druhů postupně poškodí organismus.
Nebezpečí se skrývá také v úpravě hub. Některé druhy, například čirůvka fialová nebo václavka, jsou jedlé jen po dostatečné tepelné úpravě. Nedovaření či nedostatečné osmažení může vést k otravě, přestože jde o běžně sbírané druhy.
Odborníci proto radí sbírat jen ty houby, které člověk bezpečně pozná, a v případě sebemenšího podezření je raději nechat v lese. Pokud budou jíst houby i děti, je potřeba velké opatrnosti, jejich organismus totiž reaguje na toxiny rychleji a prudčeji.
V případě potíží po konzumaci hub je důležité okamžitě vyhledat lékaře a poskytnout mu zbytky pokrmu nebo nesnědené houby pro určení druhu. Rychlá reakce může rozhodnout o výsledku léčby.