Rýži ani další potraviny není vhodné nechávat hodiny chladnout na lince

Nezkonzumovanou rýži je vhodné téměř hned po uvaření uložit do lednice. Při pokojové teplotě se v ní může rozmnožit bakterie Bacillus cereu, která dokáže pořádně potrápit trávicí trakt.

IMG_9071

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Téměř každý ukládá po vychladnutí jídlo do lednice. Spousta lidí ale dělá tu chybu, že ho nechává na kuchyňské lince chladnout i několik hodin. Právě v tomto čase se v zahřátých potravinách můžou začít množit bakterie. Z uvařeného jídla by se měla nechat jen krátce odpařit pára a ještě vlažné ho umístit do lednice.

Bakterie Bacillus cereu se kromě rýže může také nacházet v těstovinách nebo mouce. Teplota varu ji jako jednu z mála bakterií nezahubí a naopak ji podpoří spolu se škrobem k množení. Při pokojové teplotě pak má ke svému růstu ideální podmínky. Bakterii si rýže může na sobě přinést přímo z rýžového pole, kde je běžně ve vodě.

Přemnožená bakterie dokáže svými toxiny způsobit nevolnost a zvracení.

Autor: Zuzana Beranová

Související

zbytky
Světové dny Jídlo

Den vyhození zbytků

bali-farm-tour-adventure
Zahraniční

Bali zakáže kvůli letošním povodním stavbu hotelů na hospodářské půdě

5188416326_4b204ccb07_b
Zahraniční Klimatické změny

Italská rýžová pole ničí plameňáci. Hledají v nich potravu

lednička
Světové dny

Den chlazení