sobota 5. října 2024

Rytíři, kapela Buty nebo motogymkhana. Víme, kde se o víkendu neplatí vstupné

Minutové zprávy přinášejí oblíbený přehled akcí, na které můžeme o víkendu vyrazit a nezruinují naši peněženku. Na všechny je totiž vstup zdarma anebo dobrovolné vstupné.

Tatra-v-Ceskem-raji1

Historické vozy projedou Českým rájem.
Zdroj: pořadatel akce

  • Historické vozy projedou Českým rájem.
  • Zdroj: pořadatel akce

Písecká jízda historických vozidel startuje v sobotu v 8 hodin ráno. Letos má podtitul Svobodně do hor. Akce začne výstavou vozů, o dvě hodiny později vyrazí posádky na jízdu je spojenou s plněním soutěžních úkolů. Vítěze vyhlásí pořadatelé v 16 hodin u restaurace Golf & Country Club Kestřany, kde je také cíl závodu.

Historické vozy se budou ve stejný den prohánět také Českým rájem. Soutěž Tatra v Českém ráji pro historická vozidla do roku výroby 1960 představí plně funkční veterány českých i zahraničních značek. Posádky čeká plnění úkolů. Start je v Turnově na náměstí Českého ráje, trasa soutěže vede přes Příšovice, Srbsko, Kněžmost, Mnichovo Hradiště, Mohelnici nad Jizerou, Český Dub a Hodkovice nad Mohelkou do cíle ve Vesci pod Kozákovem.

Větrné mlýny a elektrárny po celé zemi se v sobotu otevřou návštěvníkům. Slaví totiž Světový den větru. Od 10 do 16 hodin můžou zájemci poznat moderní větrné elektrárny i tradiční větrné mlýny. Doprovodný program pro děti i dospělé nabídne například skákací hrady, virtuální realitu nebo ukázky práce hasičů. Větrné elektrárny se otevřou na těchto místech: Rozstání a Protivanov na Prostějovsku, Břežany na Znojemsku, Horní Řasnice na Liberecku, Věžnice na Havlíčkobrodsku, Vrbice na Karlovarsku, Horní Částkov na Sokolovsku, Klíny a Nová Ves v Horách na Mostecku a Zlatá Olešnice na Trutnovsku. Větrné mlýny budou otevřené v Kuželov na Hodonínsku, v Rymicích a Velkých Těšanech na Kroměřížsku, v Rudicích na Blanensku, Starém Poddvorově na Hodonínsku, v Borovnici na Trutnovsku, Spálově na Novojičínsku, v Partutovicích na Přerovsku, v Přemyslovicích na Prostějovsku, v Rožnově pod Radhoštěm, Jindřichovicích pod Smrkem a Kloboukách u Brna.

Ministerstvo zahraničních věcí chystá na sobotu Den otevřených dveří. Návštěvníci uvidí reprezentativní části historické budovy Černínského paláce včetně bytu Jana Masaryka. K vidění bude také vůz Edvarda Beneše Aero 50, který používal v exilu v Londýně. Akci doprovodí interaktivní prvky, promítání, výstavy, živá hudba a soutěže pro děti. Vstup je volný, je ale třeba mít s sebou platný doklad totožnosti. Vnitřní trasa prohlídky Černínského paláce není přístupná pro kočárky, na zahradu se s nimi návštěvníci dostanou.

Rytíři na Lichnici nabídnou v sobotu na hradě na Pardubicku šermířská vystoupení, soutěže pro děti a dospělé nebo dobové ležení s ukázkou zbraní a zbrojí. Akce začíná v 11 hodin, ve 14 pak začíná turnaj.

Lázně Slatinice na Olomoucku chystají na sobotu od 13 hodin Den zdraví. Součástí budou ukázky cvičení, přednášky a konzultace s odborníky nebo výtvarné a sportovní aktivity pro děti. Program vyvrcholí v 19 hodin koncertem kapely Buty.

Mistrovství Evropy v Motogymkhaně hostí v neděli Janovice nad Úhlavou. Zájemci tam v neděli poznají japonský sport zaměřený na techniku ovládání motocyklu, při němž jezdci mají projet trať mezi kužely v nejrychlejším možném čase. Start závodu je v 11 hodin.

Související

5314dbc3-1e40-42ca-907c-f08326a0c7ba
Ostatní

Kam o víkendu zdarma? Na festival ptactva, dýňobraní i zahradní slavnost

12bde35c-108f-47c9-8c98-ab42a3540371
Ostatní

Víkend přinese hlavně svatováclavské slavnosti a poutě. Kde se neplatí vstup?

5685d574-cfc6-4038-b1ac-174843b093d0
Ostatní

Kam vyrazit na akce zdarma? Chystá se klusácký dostih, slavnosti cibule i poutě

IMG_6002-19689-800-600-80
Ostatní

Katastrofální předpověď počasí nebo soutěž v opékání prasat: Vstup je zdarma