sobota 26. října 2024

Rychlé šípy jsou zpět. Jejich příběh se začal psát před druhou světovou válkou

Rychlé šípy už baví několik generací. Poprvé vyšli v roce 1938 v Mladém hlasateli a nyní se objevují na trafikách jejich slavné příběhy znovu.

800x0fill

To jsou oni, Rychlé šípy. Zleva: Rychlonožka, Jarka Metelka, Mirek Dušín, Červenáček a Jindra Hojer.
Zdroj: Skaut

  • To jsou oni, Rychlé šípy. Zleva: Rychlonožka, Jarka Metelka, Mirek Dušín, Červenáček a Jindra Hojer.
  • Zdroj: Skaut

Nesmrtelná pětice Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka, tedy Rychlé šípy, se zase na své čtenáře dívají z výloh trafik. Tam se totiž po skoro 60 letech objevily v novém vydání jejich legendární komiksy, které dokonce obsahují i sběratelské karty. Nové vydání slavných příběhů Jaroslava Foglara čeká na čtenáře v sedmi vydáních, přičemž ten první je k mání už nyní a ten poslední vyjde v polovině února příští rok.

Těchto sedm sešit, z nich první stojí 99 korun a ostatní se budou prodávat po 149 korunách, bude obsahovat všechny komiksy Rychlých šípů, které Foglar napsal a výslednou podobu jim dal pomocí kreslířů Jana Fischera a posléze i Marko Čermáka. Znovu tak ožijí postavy nejen Rychlých šípů, ale vrací se i jejich stínadelský kamarád Otakar Losna, proradné Bratrstvo kočičí pracky, Dvorečáci vedení Tondou Plíhalem, Alžbětina Prknářová a lá Haha Bimbi nebo klub Černých jezdců, který nepřímo stál za vznikem Rychlých šípů.

Jejich osud během let by však velmi spletitý. Jejich vydávání, které začalo v prosince 1938 nejprve zakázali nacisté a po roce 1948 i komunisté. Po krátkém návratu v období Pražského jara se osudu tohoto slavného klubu mohly plně vrátit až po Sametové revoluci.

Autor: Jan Skala

Související

1024px-Demonstrace-proti-vládě-s-podporou-komunistů-Brno-červen2018n
Domácí

Kocábova hudba přinesla kulturní svěžest. Jeho politika vzbuzovala rozpaky

187872 (1)
Ostatní literatura

Nakladatelství Albatros slaví výročí. Léta jej vedl autor Honzíkovy cesty

jaroslav-foglar-brno-910x594
Ostatní

Jaroslav Foglar, otec Rychlých šípů nebo Rikitana, zemřel před čtvrt stoletím

Jindřich Hojer s komiskem Rychlé šípy
Ostatní

Rychlé šípy slaví 85. výročí