čtvrtek 30. ledna 2025

Rybí polévku si Češi nenechají vzít, i když to okolní svět nechápe

Stejně jako u bramborového salátu platí u rybí polévky, že co domácnost, to jiný recept. Na stole bude však dnes ve většině domácností bývalého Rakouska-Uherska. Ta vídeňská je oproti tradiční české kyselejší.

Vanocní_rybi_polevka

Rybí polévka na svátečním stole nesmí chybět.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rybí polévka na svátečním stole nesmí chybět.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na štědrovečerní tabuli kromě kapra se salátem, neodmyslitelně patří také rybí polévka. Ta kupodivu nemá tradici přímo v Čechách či na Moravě, ale pod názvem Fischbeuschelsuppe se vařila už ve Vídni 18. století. Její tehdejšíá recept se od české klasiky příliš nelišil a skládal se rovněž z rybích hlav a kořenové zeleniny, k čemuž se přidávaly jikry nebo mlíčí. V některých domácnostech se dnes rybí polévka dochucuje i bílým vínem, což se všalk o tradice neopírá.

Že je toto jídlo výsadou zejména bývalého rakouského mocnářství, dokazuje i žebříček renomované společnosti Taste Atlas, který loni pasoval rybí polévku, společně s rýžovým nákypem, mezi padesát nejodpudivnějších jídel světa. Nelichotivou soutěž tehdy vyhrál sibiřský salát Indirka z dálnovýchodního Jakutska, připravovaný ze syrových ryb, mrkve, petržele, česneku a cibule.

Autor: Jan Skala

Související

27773607903_237e1f5241_b
Zahraniční

Reparát z vánočního příměří? Ukrajina i Rusko začínají svátky slavit až zítra

zásah hasičů
Krimi

Na Štědrý den bylo nejvíce požárů za posledních 5 let

158583552_f90a79
Film a TV

Satinského chválili za češtinu. V komedii století jej ale předaboval Miloš Kopecký

20732-treti-princ-1714641127
Film a TV

Třetí princ jako sázka na jistotu po Popelce. Princezna ale měla být jiná