Na štědrovečerní tabuli kromě kapra se salátem, neodmyslitelně patří také rybí polévka. Ta kupodivu nemá tradici přímo v Čechách či na Moravě, ale pod názvem Fischbeuschelsuppe se vařila už ve Vídni 18. století. Její tehdejšíá recept se od české klasiky příliš nelišil a skládal se rovněž z rybích hlav a kořenové zeleniny, k čemuž se přidávaly jikry nebo mlíčí. V některých domácnostech se dnes rybí polévka dochucuje i bílým vínem, což se všalk o tradice neopírá.
Že je toto jídlo výsadou zejména bývalého rakouského mocnářství, dokazuje i žebříček renomované společnosti Taste Atlas, který loni pasoval rybí polévku, společně s rýžovým nákypem, mezi padesát nejodpudivnějších jídel světa. Nelichotivou soutěž tehdy vyhrál sibiřský salát Indirka z dálnovýchodního Jakutska, připravovaný ze syrových ryb, mrkve, petržele, česneku a cibule.
Jo a ještě bezkonkurenční rybí polévka! pic.twitter.com/PCIPXZ9l39
— 🇺🇦🇮🇱Kowbojka_ the one who lives in (with) love (@kowbojka_13) December 17, 2022