úterý 1. října 2024

Rutte se ujímá NATO

Bývalý nizozemský premiér Mark Rutte nastupuje na pozici generálního tajemníka NATO v kritické době, kdy se aliance potýká s rostoucími hrozbami ze strany Ruska a nejistotou ohledně budoucí americké politiky.

profimedia-0902581539

Bývalý nizozemský premiér Mark Rutte
Zdroj: Profimedia

  • Bývalý nizozemský premiér Mark Rutte
  • Zdroj: Profimedia

Mark Rutte, nový generální tajemník NATO a bývalý premiér Nizozemska, nastupuje do funkce v době, kdy aliance čelí mnoha výzvám. Mezi ně patří agresivní chování Ruska, napjaté vztahy v EU a možná hrozba, pokud by se Donald Trump opět stal prezidentem USA. Rutte, který byl od roku 2010 součástí čtyř různých vlád v Nizozemsku, se v červenci vzdal po zhroucení své koalice kvůli migračním otázkám.

Rutte nastupuje do úřadu v době, kdy se blíží americké volby, což zvyšuje obavy z možné změny v přístupu USA k NATO. Trumpova chladná podpora Ukrajině a transatlantické bezpečnostní spolupráci znepokojuje evropské lídry. Analytici varují, že pokud by Washington požadoval "mnohem menší NATO", mohl by to představovat existenční problém pro alianci.

Rutte, známý svým přátelským, ale důrazným přístupem k Trumpovi, si může vybudovat silnější pozici pro NATO, pokud republikán opět vyhraje. Odbornice Sophia Besch zdůraznila, že Evropané by mohli uklidnit Trumpovy obavy tím, že by obhájili své obranné výdaje jako reakci na americký tlak. Rutteho schopnost udržovat dobré pracovní vztahy s Trumpem se může stát klíčovým faktorem pro budoucnost NATO.

Autor: Šimon Mitro

Související

Donald Trump
Zahraniční

Válku vyřešíme dohodou, věří Trump. Mám velmi dobré vztahy s Putinem, řekl

Vladimir_Putin_address_to_citizens_2020-03-25
Zahraniční

Putin změnil jadernou doktrinu. Může zaútočit ve chvílích kritického ohrožení

461090950_18495801907048669_2915337613956677383_n
Zahraniční

Trump vede ve třech klíčových státech, v dalších je situace vyrovnaná

GYJpH1CXYAALa4N
Zahraniční

Zelenskyj veze do USA plán vítězství. Rusko ale odmítá další mírový summit