pondělí 16. září 2024

Rusové útočí na Kyjev a Lvov. Ukrajinský parlament mezitím vyházel půlku vlády

Série nočních raketových útoků na největší ukrajinská města pokračuje. V noci na dnešek byl cílem ruských raket Lvov i Kyjev.

GWmx3FBXUAA1I66

Ruské rakety dopadají na Lvov i Kyjev.
Zdroj: X

  • Ruské rakety dopadají na Lvov i Kyjev.
  • Zdroj: X

Další den v řadě za sebou podniká ruská armáda nálet na ukrajinské hlavní město Kyjev. Na ten od nich opět dopadají rakety, které ukrajinská protivzdušná obrana nestačila zlikvidovat. Jedním z cílů je tentokrát hlavní vlakové nádraží, v jehož okolí hoří několik budov. Ruské rakety v noci na dnešek zamířili také na západoukrajinské město Lvov, ležící nedaleko polských hranici. Kvůli tomu se ze země zvedly i stíhačky, které mají za úkol chránit polský vzdušný prostor.

Vlnu odsudku zaznamenal zejména včerejší útok na třísettisícové město Poltava, který zabil minimálně 51 lidí a dalších 300 zranil. Ze série útoků posledních dnů, kvůli který ruská armáda posouvá frontovou linii na západ, byl tento nejkrvavější a nejbrutálnější. Jeho intenzitu odsoudila jak Evropská unie, tak Spojené státy, které Ukrajině přislíbili další pomoc v podobě válečného materiálu a vybavení.

Dramatická situace nepanuje pouze na bojištích, ale i uvnitř ukrajinské vlády. Nejvyšší rada, tedy tamní obdoba parlamentu rozhodla o odvolání zhruba poloviny vlády, včetně ministra zahraničí Dmytra Kuleby. Důvody, proč dochází k tomuto razantnímu a překvapivému kroku, nebyly zatím konkretizovány.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

Vladimir_Putin_(2022-09-20)
Zahraniční

Starmer se sejde s Bidenem. Putin proto varuje před útoky na ruské území

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491
Zahraniční

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá