čtvrtek 19. září 2024

Rusové posílají na Kursk těžkou techniku. Američané povolili užití svých zbraní

Ruské úřady nechávají evakuovat obyvatelstvo z oblasti, kam míří ukrajinská armáda. V Kurské oblasti se očekává tvrdý střet obou sil.

profimedia-0897056384

Ke Kursku míří těžká technika ruské armády.
Zdroj: Profimedia

  • Ke Kursku míří těžká technika ruské armády.
  • Zdroj: Profimedia

Situace u Kurské oblasti, kam pronikly tři ukrajinské brigády, se stále dramatizuje. I ruská provládní média přiznávají, že situace není pod kontrolou a že ukrajinské síly postupují do vnitrozemí. Podle ruského serveru The Insider už na místě zemřelo minimálně sto ruských vojáků. Moskva podle ministerstva obrany oznámila, že do místa bojů už posílá těžkou techniku jako tanky, těžká pásová vozidla či raketové systému BM-21 Grad. Místem střetů bude pravděpodobně Sudžanský okres, kde v současnosti operují ukrajinské jednotky.

Ruské politické špičky postup Ukrajinců zaskočil. Náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov už ve středu oznámil, že ukrajinské síly se podařilo zastavit a v tomto duchu informoval i prezidenta Vladimira Putina. Podle pozorovatelů se jeho tvrzení nezakládá na pravdě, protože ruská armáda území zpět nezískala. Sám Putin k celé věci řekl, že to bere jako provokaci, která se neobejde bez následků.

Do celé věci se vložily i Spojené státy, které podle Pentagonu povolily ukrajinské armáda využít k postupu na Kursk dodané zbraně. O jaké se však jedná, zatím není známo. Podle mluvčí Sabriny Singh však USA nepovolují používání svých zbraní hlouběji v ruském území.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu