čtvrtek 19. září 2024

Rusové nasadili tanky i bombardéry. Spojené státy slíbili Ukrajině další pomoc

Spojené státy oznámily, že Ukrajině poskytnou další vojenskou pomoc. S prohlášením přišly poté, co ukrajinská armáda šokovala svět invazí na ruské území.

profimedia-0897315691

Zaskočené Rusko přesouvá tanky a další těžkou techniku směrem na Kursk.
Zdroj: Profimedia

  • Zaskočené Rusko přesouvá tanky a další těžkou techniku směrem na Kursk.
  • Zdroj: Profimedia

Nečekaný průlom ukrajinské armády na ruské území donutil ruskou armádu mobilizovat síly na nasadit do Kurské oblasti těžkou techniku, včetně tanků a bombardérů. Ministerstvo obrany uvedlo, že se ruská armáda nyní pokouší odrazit ukrajinský pokus o invazi do dalších vnitrozemských oblastí. Moskva rovněž oznámila, že se její armáda podařilo zlikvidovat více než 1100 ukrajinských vojáků a 140 obrněných vozidel. Kromě Kurské oblasti operují ukrajinské jednotky také na území Belgorodské oblasti.

Úspěšný postup přes ruské hranice, vliv Ukrajincům do žil čerstvou krev. Tuto skutečnost chtějí podpořit i Spojené státy. Ministerstvo zahraničí USA totiž přispěchalo se zprávou, že napadené východoevropské zemi poskytne další balík pomoci v hodnotě 125 milionů dolarů, který by měl obsahovat rakety Stinger, dělostřeleckou munici či protitankové zbraně.

Z Moskvy pak přichází zprávy hledající viníka celé současné situace. Velká část odpovědnosti s největší pravděpodobností padne na hlavu náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, který původní zprávy hovořící o plánované ukrajinské invazi bagatelizoval.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu