úterý 22. října 2024

Rusové i Bělorusové jedou na olympiádu. Ovšem pouze pod neutrální vlajkou

I přes nevoli Ukrajiny, která už dříve pohrozila bojkotem olympijských her, se světového sportovního klání v Paříži příští rok zúčastní ruští i běloruští sportovci.

paris-olympics-eiffel-tower-2024

Ruským a běloruským sportovcům byl start na olympijských hrách povolen.
Zdroj: Paris 2024

  • Ruským a běloruským sportovcům byl start na olympijských hrách povolen.
  • Zdroj: Paris 2024

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) vyhověl výzvám ze strany ruských a běloruských sportovců, za které se postavily i národní olympijské výbory a umožní jim start na olympijských hrách, které se budou příští rok konat v hlavním městě Francie, Paříži. Sportovci z obou zemí však nesmí na hrách reprezentovat své státy, ale budou vystupovat pod neutrální vlajkou a bez možnosti toho, aby zazněla hymna obou zemí. Her se mohou zúčastnit pouze ruští a běloruští jednotlivci, kteří nemají vazby na armádu. Týmům obou zemí nebude start povolen.

K rozhodnutí MOV se vyjádřil i francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož země hry pořádá. "Samozřejmě, že na olympijských hrách v Paříži nemůže být ruská vlajka, myslím, že v tom je shoda. Pro Rusko jako zemi není místo v době, kdy páchá válečné zločiny," uvedl k věci Macron. Reagoval tak na dřívější slova ukrajinského premiéra Denyse Smyhala, který uvedl, že Kyjev je připraven olympijské hry bojkotovat, pokud poskytnou prostor Ruské federaci či Bělorusku.

Z obou zemí, jejich sportovcům byl nyní start povolen, se už na olympijské hry kvalifikovalo 11 sportovců. Osm Rusů a tři Bělorusové.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0922942350
Ekonomika

BRICS – summit paradoxů. Rusko chce ukázat vliv, spojenci chtějí ukončení války

profimedia-0903377351.jpg
Tenis

Djokovič nebude obhajovat titul v pařížské hale Bercy

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu

profimedia-0924052454
Zahraniční

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU