pátek 18. října 2024

Rusko testuje připravenost jaderných raket. Je to vzkaz západu, tvrdí Kreml

Vladimir Putin rád zdůrazňuje, že Rusko disponuje největším počtem jaderných zbraní na světě. Nyní některé z nich zkouší severozápadně od Moskvy.

GaJykt9bQAA6CnV

Rusko testuje jaderné rakety.
Zdroj: X

  • Rusko testuje jaderné rakety.
  • Zdroj: X

Rusko testuje bojovou připravenost jednotky vybavené mezikontinentálními balistickými raketami Yars v Tverské oblasti severozápadně od Moskvy. Tuto skutečnost potvrdilo tamní ministerstvo obrany s tím, že testované rakety mají dosah až 11 tisíc kilometrů a jejich zařízení je schopné nést až několik jaderných hlavic. Současné cvičení, je už několikátými manévry tohoto druhu, které Moskva letos podnikla. Kreml rovněž minulý měsíc rozšířil seznam scénářů, za jakých by mohl použít zbraně hromadného ničení. Ukrajina to označila za jaderné zastrašování.

Podle bezpečnostních analytiků jsou současné testy raket odpovědí na probíhající jaderné cvičení Severoatlantické aliance, které se koná v Evropě, tedy nedaleko ruských hranic. Dalším důvodem je samozřejmě válka na Ukrajině. Rusko chce podobnými akcemi západ odstrašit do čím dál většího vměšování do celé situace, včetně dodávek zbraní. Moskvě se rovněž nelíbí takzvaný plán vítězství, který včera v Bruselu představil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a který počítá zejména se vstupem Ukrajiny do NATO.

Autor: Jan Skala

Související

President_of_Georgia_Salome_Zourabichvili_in_Brussels,_2019_(cropped)
Zahraniční

Cesta Gruzie do Evropy končí. Máte špatný politický kurz, vzkázal Brusel

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma

lugu-lake-8679121_640
Zahraniční Video

Pozorovatel velryb strávil na moři týdny bez jídla, teď bojuje o život v nemocnici