středa 15. května 2024

Rusko se potýká s nízkým počtem obyvatel, zakáže ženám potraty

Rusko se snaží radikálními metodami omezit přístup k potratům. Země chce vytvořením neformálního nátlaku na ženy bojovat s demografickou krizí a zvrátit stagnaci dlouhodobě nízkého počtu obyvatel.

hand-snow-light-plant-photography-leaf-flower-love-food-red-produce-color-baby-life-close-up-organ-macro-photography-abortion-flowering-plant-embryo-land-plant-1161867

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Úřady, církev a pravicoví politici se shodli na bizarních nepsaných donucovacích metodách, kterými zvýší počty obyvatel své země. Za podněcování k potratu chtějí udělovat vysoké pokuty, v plánu je rušení soukromých interrupčních klinik, lékaři mají povinnost odrazovat ženy od potratů, omezuje se také prodej léků k ukončení těhotenství. Těhotné ženy můžou dostat finanční odměnu. „Populaci lze zvýšit jako mávnutím kouzelného proutku. Pokud vyřešíme tento problém a naučíme se, jak odradit ženy od potratů, statistiky okamžitě stoupnou,“ řekl patriarcha Ruské pravoslavné církve Kirill.

Podle feministických skupin v zemi, které bojují proti omezování lidských práv žen, vláda potřebuje nové daňové poplatníky a vojáky do armády. „Tyto iniciativy povedou pouze k dramatickému nárůstu počtu nelegálních potratů a k obrovskému počtu zmrzačených a mrtvých ruských žen,“ uvedla skupina Uralské feministické hnutí.

V současné době žije v Rusku 144 milionů obyvatel, což je neměnný počet již přes dvacet let. Třetina ruských žen uvedla, že byla alespoň na jednom potratu. V loňském roce vykonaly ruské potratové kliniky více než půl milionu zákroků.

Autor: Zuzana Beranová

Související

53236191094_67b82dc087_b
Domácí

Pavel vyzval k míru na Ukrajině. Zvolil babišovskou rétoriku

37340826976_7cacdbcbb2_b
Zahraniční

Varšava navýší peníze na tajné služby. Podle Tuska chce Rusko zasáhnout do eurovoleb

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

GNjLVkvXQAA0DmW
Zahraniční

Gruzie je na nohou. Nový zákon však nemá základ v Rusku, ale v Americe