Rusko plánuje v Moldavsku převrat, uvádí moldavská prezidentka

Podle ukrajinské zpravodajské služby plánuje Kreml v Moldavsku převrat, k situaci se vyjádřila tamní prezidentka. Dnes byl vzdušný prostor Moldavska uzavřen.

Moldavská prezidentka Maia Sandu.

Moldavská prezidentka Maia Sandu.
Zdroj: Emerging Europe

  • Moldavská prezidentka Maia Sandu.
  • Zdroj: Emerging Europe

Moldavská prezidentka Maia Sandu veřejně promluvila o dokumentech, které ji poskytla ukrajinská zpravodajská služba. „Jedná se o krátkodobý plán, který zahrnuje sabotáž s osobami s vojenským výcvikem maskované za civilisti. Plánují násilné akce, včetně útoků na některé státní instituce a rukojmí,“ komentovala dokumenty Sandu. „Materiály od ukrajinské zpravodajské služby obsahují podrobnou dokumentaci logistiky pro organizaci těchto sabotážních akcí,“ dodala.

Prezidentka prohlásila, že bezpečnostní síly Moldavska se připravují na zabránění těmto provokacím a udržují situaci pod kontrolou. O plánovaném převratu hovořil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na bruselském summitu lídrů EU, kde informoval o tom, že všechny materiály předal moldavské prezidentce.

Moldavsko

  • Moldavsko je samostatnou republikou od roku 1991
  • jde o vnitrozemský stát ležící mezi Ukrajinou a Rumunskem
  • má 4 miliony obyvatel
  • je více než dvakrát menší než Česká republika, rozlohu má necelých 34 tisíc kilometrů

Od vypuknutí války na Ukrajině se po diplomatické stránce Moldavsko přibližuje západním evropským zemím a stejně jako Ukrajina získala status kandidátské země do EU.

Na plánovaném převratu se podle ukrajinské strany má podílet Rusko, Bělorusko i Srbsko. Kreml celou situace popřel. „Taková tvrzení jsou zcela nepodložená a neopodstatněná,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí a prohlásilo, že Ukrajina chce zatáhnout Moldavsko do válečného konfliktu s Ruskem.

Vzdušný prostor Moldavska byl dnes uzavřen. Lety byly zrušeny z důvodu bezpečnostní hrozby, která nebyla blíže upřesněna. Po hodině byl opětovně otevřen.

Autor: Šimon Mitro

Související

52632536641_ef64f22f6f_b
Zahraniční

Ursula jede bojovat o Moldavsko. To čekají volby prezidenta i referendum o EU

GZWZb8YWUAAKJjy
Zahraniční

Válka by mohla skončit příští rok, myslí si Zelenskyj. Udělá ústupky, tvrdí spojenci

zelensky-patrimonio-1
Zahraniční

Ukrajina zrušila listopadový mírový summit. Nebude ani schůzka s Bidenem

452258690_26516327151292087_631067764639246276_n
Zahraniční

Soud zakázal europoslankyni kandidovat na prezidenta. Je proruská, řekl