čtvrtek 19. září 2024

Rusko obvinilo USA a Brity z porušování práv. Húsíové hrozí tvrdou odvetou

Útok americko-britského letectva na cíle v Jemenu vyvolává ve světě protichůdné reakce. Česká republika se ale jednoznačně postavila za své západní spojence.

profimedia-0836287961.jpg

Americká stíhačka se připravuje na útok proti húsijským cílům v Jemenu.
Zdroj: Profimedia

  • Americká stíhačka se připravuje na útok proti húsijským cílům v Jemenu.
  • Zdroj: Profimedia

"Provokativní a nebezpečné útoky Hútíů na námořní dopravu v Rudém moři nelze tolerovat. Vojenská akce našich spojenců je nezbytným krokem k zastavení rostoucího napětí v regionu a k obnovení bezpečnosti mezinárodních obchodních cest," napsal na síti X prezident Petr Pavel.

„Americko-britské údery na Húsíje v Jemenu jsou porušením mezinárodního práva,“ uvedl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Rusko patří k zemím, které dnešní útok spojeneckého letectva na cíle šíitských povstalců Húsíjů v Jemenu, neschvalují. Jak ale Peskov dodal, Moskva už v minulých týdnech a měsících apelovala na jemenské povstalce, aby s útoky na obchodní lodě přestali. Jemenci začali útočit už v listopadu a do dnešního dne zasáhli více než dvacet lodí různých států. Rozkaz k nynější spojeneckým útokům dal sám americký prezident Joe Biden.

Z arabského světa přicházejí nesouhlasné reakce, kdy ostrou rétoriku zvolil nepsaný lídr tamní oblasti Írán. Ten hovoří o napadení suverenity Jemenu, s útoky nesouhlasí ani sousední Omán. Sami napadení Húsíové slibují Spojeným státům tvrdou odvetnou akci. „Budeme se bránit proti americké agresi," vzkázal do Washintgonu vysoký húsijský představitel Abdal Málik Húsí.

Pro Američany a Brity jde o první vojenskou akci na Blízkém východě za posledních šest let. Naposledy v oblasti operovali v roce 2017 při akcích proti teroristické organizaci Islámský stát.

Autor: Jan Skala

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté