čtvrtek 19. září 2024

Ruské jednotky se podle OSN dopustily na Ukrajině řady válečných zločinů

Raketové útoky na obydlené oblasti, úmyslné zabíjení civilistů, nezákonné zadržování, mučení, znásilňování a jiné sexuální násilí, a také nezákonné přesuny a deportace dětí. To jsou jen některé z válečných zločinů, kterých se dopustily ruské jednotky.

FraXiOpWcAEux8e

Ukrajinská budova po útoku Rusů.
Zdroj: Twitter

  • Ukrajinská budova po útoku Rusů.
  • Zdroj: Twitter

Uvedla to vyšetřovací komise OSN pro Ukrajinu.

„Komise zjistila, že vlny útoků ruských ozbrojených sil od 10. října na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a používání mučení ruskými orgány mohou představovat zločiny proti lidskosti," uvedl předseda komise Erik Møse a doporučil další vyšetřování.

Vyšetřovatelé OSN navštívili 56 ukrajinských měst a vyslechli téměř šest stovek svědků. Zjištění vycházejí z první zprávy komise zveřejněné loni v říjnu, která zjistila, že Rusko spáchalo válečné zločiny v regionech Kyjev, Černihiv, Charkov a Sumy.

Podle komisařů ruské ozbrojené síly páchaly nepřiměřené útoky v oblastech s vysokou koncentrací civilistů a porušily tak mezinárodní humanitární právo. Útoky zasáhly obytné budovy, nemocnice a obchody a způsobily civilní oběti.

Zpráva upozorňuje na četné případy znásilnění a sexuálního násilí spáchaného ruským vojenským personálem zejména při domovních prohlídkách ve městech, která se dostala pod jejich kontrolu, a při zadržování lidí. „Oběťmi jsou děti, ženy i muži ve věku od čtyř do 82 let,“ řekla komisařka Jasminka Džumhur.

Dalším válečným zločinem, který ruské orgány spáchaly, je převoz a deportace dětí z Ukrajiny do Ruska.

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě