Ruská ambasáda vyhrožuje Skandinávii vojenskou odvetou

Švédsko se řítí do propasti a pokud vstoupí do NATO, stane se legitimním cílem pro ruské útoky – tak vyhrožuje na svém webu ruská ambasáda ve Stockholmu. Reaguje tak na rozhodnutí švédského parlamentu o vstupu do NATO.

1280px-Rus-emb-sthlm-2009

Ruské velvyslanectví ve Stockholmu.
Zdroj: Wikipedia

  • Ruské velvyslanectví ve Stockholmu.
  • Zdroj: Wikipedia

„Pokud si někdo myslí, že se vstupem Finska a Švédska do NATO se zvýší evropská bezpečnost, pak si může být jistý, že to z nových členů nepřátelského bloku učiní legitimní cíl ruských odvetných opatření, včetně vojenských,“ píše ruská ambasáda. Obviňuje také Západ ze zmanipulování posledních švédských voleb a nebo Švédsko ze lží. "Neměli bychom vyloučit, že touha NATO bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince povede k situaci, kdy prostě nezbudou žádní Ukrajinci, kteří by mohli bojovat, a velení bloku se rozhodne plně vstoupit do konfliktu. V takovém případě by byli Švédové nepochybně vtaženi do konfliktu a posláni zemřít za zájmy někoho jiného," uvádí se v prohlášení.

Ministr zahraničí Tobias Bilström si už nechal předvolat ruského velvyslance a zároveň upozornil, že si Švédsko podobné vyhrožování nenechá líbit.

Vztahy Ruska se Skandinávií byly na bodu mrazu ještě před válkou na Ukrajině. Už tehdy Rusko varovalo Finsko a Švédsko, že nemají uvažovat o vstupu do NATO. Po ruské invazi se vztahy ještě vyostřily a Kreml oznámil, že například pošle jaderné zbraně do Kaliningradu.

Související

profimedia-0775872907
Zahraniční

Brusel poskytne Ukrajině 35 miliard eur. Obří částka však není dar, ale půjčka

52854655774_451d689368_b
Zahraniční Ekologie

Švédsko ruší daň z benzínu i letů, povede to ke zvýšení emisí

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých