neděle 8. září 2024

Rumunsko nařídilo odstřel takřka 500 medvědů. Šelma zabila 19letou turistku

Po smrtelném útoku medvěda, kdy zemřela 19letá turistka, nařídilo Rumunsko odstřel téměř 500 medvědů.

medvěd hnědý v Rumunsku

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Minulý týden rumunská média informovala, že 19letá turistka Maria Diana byla při túře se svým přítelem napadena a zabita medvědem. „Podle našich informací medvěd zaútočil na mladou ženu na stezce, vtáhl ji do vegetace vedle stezky a poté ji shodil do propasti,“ řekl šéf rumunské horské záchranné služby Sabin Corniou. Medvěd byl následně zastřelen, když se údajně pokusil napadnout záchranáře.

Rumunsko je domovem největší populace medvědů hnědých v Evropě, s výjimkou Ruska. Žije zde kolem osmi tisíc medvědů. Podle rumunského ministerstva životního prostředí medvědi v posledních 20 letech v Rumunsku zabili 26 lidí a vážně zranili dalších 274 osob. Po útoku na mladou turistku na oblíbené stezce v Karpatech předseda vlády Marcel Ciolacu svolal zákonodárce na mimořádné zasedání parlamentu.

Parlamentem prošel zákon, který umožnuje odstřel 481 medvědů během letošního roku, což je více než dvojnásobek oproti loňsku. Podle poslanců přemnožení medvědů vedlo k nárůstu útoků, i když přiznali, že zákon útokům do budoucna nezabrání. Podle Světového fondu ochrany přírody (WWF) odstřely problém nevyřeší, pokud nebudou zavedena opatření k udržení medvědů mimo obydlené oblasti, jako je lepší odpadové hospodářství nebo zabránění lidem v krmení zvířat.

Autor: Šimon Mitro

Související

Orel východní v Zoo Ostrava
Ostatní Fauna

Ostravská zoo chová největšího orla na světě

Žralok obrovský
Světové dny Fauna

Den žraloků obrovských

Krab sněžný
Zahraniční Klimatické změny

Beringovo moře čelí katastrofě. Vymřeli zde krabi

krokodýl
Zahraniční Fauna

Při koupání v řece krokodýl zabil ženu v Indonésii