úterý 8. října 2024

Rozpočet školství vzroste o 22 miliard korun

Rozpočet školství přesáhne příští rok 290 miliard korun.

škola

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle vládou schváleného návrhu rozpočtu pro rok 2025 se objem závazného ukazatele pro vysoké školy zvýší na téměř 35 miliard korun, což představuje nárůst o čtyři miliardy oproti letošnímu roku. Celkové výdaje na školství v příštím roce dosáhnou téměř 291 miliard korun. Návrh představil ministr školství Mikuláš Bek na tiskové konferenci, kde uvedl, že výdaje na vysoké školství zaznamenají jeden z největších meziročních nárůstů za posledních deset let.

V rámci rozpočtu se také zvýší prostředky na výzkum, vývoj a inovace o 12 procent na 22,9 miliardy korun, což je nejvyšší navýšení od roku 2017. Nejvíce financí, téměř 217 miliard korun, poputuje do regionálního školství, aby byla pokryta zákonná nárok na 130 procent průměrného platu pro učitele, což znamená průměrné navýšení platů o sedm procent.

V návrhu se počítá také s pětiprocentním navýšením platů pro nepedagogické pracovníky, jako jsou kuchaři, školníci a správci IT. Od 1. září 2025 se pak financování nepedagogické práce přesune na zřizovatele, což přispěje k plnění cílů Strategie 2030+. Ministerstvo školství už pracuje na legislativních změnách, které posílí roli zřizovatelů a zlepší efektivitu provozu škol.

Autor: Šimon Mitro

Související

children_girls_smile_transcarpathia_gypsies_babes-568880
Domácí

Česká republika míří na bruselský kobereček. Kvůli diskriminaci Romů

děti
Domácí Školství

Méně odkladů pro školáky. Vláda podpořila změnu zákona

students-5228880_1920
Domácí

Ve školách se bude víc pečovat o duševní zdraví dětí

Ministr dopravy Martin Kupka
Domácí Auta

Stát zpřísní kontroly aut. Vznikne nový úřad