pondělí 16. září 2024

Rozpočet pro školství na příští rok je v ohrožení, varují odbory

Školské odbory varují před hrozbou, že ministerstvo školství na příští rok nedostane dostatek peněz. Na základě informací z médií a sociálních sítí se obávají, že plánovaný rozpočet nepostačí pokrýt základní potřeby školství.

třída

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / BOOM 💥

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / BOOM 💥

Podle odborářů, Učitelské platformy a Pedagogické komory je nutné zvýšit platové tabulky učitelů a celkově navýšit rozpočet o 16 až 17 miliard korun. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) zatím nekomentoval konkrétní výši rozpočtu, neboť o rozpočtu jednotlivých resortů rozhoduje vláda jako celek.

Ministerstvo plánuje posílit rozpočet pro vysoké školy a zajistit financování nepedagogických pracovníků, jako jsou kuchařky a uklízečky. Odbory upozorňují, že současné platové tabulky pro nepedagogické pracovníky začínají pod minimální mzdou, což ztěžuje nábor kvalitních zaměstnanců.

Kromě toho odbory požadují navýšení rozpočtu na podporu speciálních pedagogů, školních psychologů a uvádějících učitelů o přibližně 800 milionů korun. Také volají po zvýšení rozpočtu soukromých škol a vysokých škol, které trpí dlouhodobým podfinancováním. Pokud nedojde k uspokojivému vyřešení těchto problémů, odbory jsou připraveny využít všechny dostupné prostředky k prosazení svých požadavků.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0904350154
Krimi

Pelta s Kratochvílovou půjdou do vězení. Soud je uznal vinné už potřetí

457494368_924580679697044_5261537980713772291_n
Domácí

Alianci pro rodinu se nelíbí politikaření ve školách. Je to progresivismus, tvrdí

schoolboy_study_girl_schoolgirl_parta-696422
Domácí

Tisíce korun navíc. Kromě školních pomůcek se prodraží družina i obědy

třída
Domácí Školství

Počet studentů středních škol stoupá, mladších žáků naopak ubývá