sobota 5. října 2024

Rozhodnuto! Most přes D1, k němuž se nikdo nehlásí, půjde k zemi

Téměř havarijní je stav mostu před D1 u Kamenice na Vysočině podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu. Ministerstvo dopravy proto nyní nařídilo jeho demolici.

most.2e16d0ba.fill-736x414

Most, kterými nikomu nepatří, zmizí ze světa.
Zdroj: mapy.cz

  • Most, kterými nikomu nepatří, zmizí ze světa.
  • Zdroj: mapy.cz

Konec dohadů. Most přes D1 u Kamenice na Vysočině padne. O jeho demolici rozhodlo ministerstvo dopravy, které dalo na posudek Nejvyššího kontrolního úřadu, jenž stavbu označil jako zdroj možného nebezpečí. Ministerstvo v těchto dnech vydalo rozhodnutí, že most by měl zmizet do třiceti dnů. Kdo však demolici zařídí a zaplatí, zatím není jasné. Ani do dnešních dnů se totiž nepodařilo dohledat jeho skutečného vlastníka.

Ministerstvo proto nařídilo demolici neznámému vlastníkovi. Podle úředníků most nemá majitele řadu let, a proto se komplikovaly i jeho opravy. Nehlásí se k němu městys Kamenice, v jehož katastru leží, ani Ředitelství silnic a dálnic. Případem vlastnictví se zabýval v minulosti i soud, který řekl, že Kamenice majitelem není. O vztahu ŘSD k mostu však nerozhodl. Pokud by se do 30 dnů vlastník nenašel, měla by stavba jít k zemi na státní náklady.

Lidé z okolí s demolicí mostu z roku 1979 nesouhlasí. Argumentují uzavřením dálnice, kdy by se provoz měl přesunout na objízdné trasy, což podle řady místních způsobí obrovské komplikace v dopravě.

Autor: Jan Skala

Související

chátrající budova
Domácí

Chátrající budovy zmizí díky 120 milionům od státu

profimedia-0908214175
Domácí

ŘSD investuje miliardy do oprav a odolnějších cest po záplavách

Začala stavba D35 mezi Sadovou a Plotištěm
Domácí

Začala stavba D35 mezi Sadovou a Plotištěm a také obchvat Sezemic

dálnice
Domácí

O kolik od ledna zdraží dálniční známky?