čtvrtek 19. září 2024

Rozdíl v platech mužů a žen je u nás na úrovni USA

V Česku je průměrný rozdíl v ročních výdělcích žen a mužů ve věku 30 až 55 let pracujících na stejné pozici 12 %.

práce muž žena

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Elle Hughes

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Elle Hughes

Studie publikovaná v časopise Nature Human Behaviour zkoumá rozdíly v platech mužů a žen v 15 zemích světa včetně Česka. Dosud byl hlavní příčinou v nerovnosti platů fakt, že ženy často pracují v odlišných profesích než muži. Ovšem k rozdílům v platech dochází i v případě totožných pozicích pozic se stejnou pracovní náplní. „Nerovné odměňování žen a mužů za stejnou práci je stále velmi významnou příčinou gender pay gap a to platí pro všechny sledované země,“ uvedla Alena Křížková, vedoucí oddělení Gender a sociologie Sociologického ústavu AV ČR, která se na studii podílela.

Celkový rozdíl v ročních výdělcích žen a mužů ve věku 30 až 55 let se pohybuje mezi 9 % v Maďarsku, 26 % v USA a 33 % v Jižní Koreji. V Česku byl rozdíl pro rok 2019 v průměrných ročních výdělcích mezi muži a ženami 24 %. V případě práce na stejných pozicích je rozdíl menší, ale stále zásadní.

Rozdíl ve výdělcích žen a mužů na stejné pozici (vykonávajících stejné zaměstnání na stejném pracovišti) je například ve Francii 6 %, v Dánsku nebo Španělsku na úrovni 7 % a v Japonsku dokonce 23 %. V Česku je průměrný rozdíl v ročních výdělcích žen a mužů ve věku 30 až 55 let pracujících na stejné pozici 12 %, což je obdobný výsledek jako v USA (13 %).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: AVČR

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené