sobota 26. října 2024

Rostoucí problémy duševního zdraví žáků: Praha odhaluje alarmující data

Podle nedávného výzkumu duševního zdraví pražských školáků se jejich spokojenost se životem výrazně nezlepšuje, a naopak se zvyšuje výskyt úzkosti a depresí.

úzkost

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Výzkum duševního zdraví pražských žáků přinesl znepokojivá zjištění. Nízký pocit spokojenosti, úzkost, deprese a nadměrné užívání technologií patří mezi největší problémy mladých lidí. Výsledky ukazují, že 26 procent žáků je nespokojených, přičemž mezi dívkami je situace výrazně horší.

Technologie a jejich nadměrné užívání negativně ovlivňují život žáků. Až sedm procent z nich trpí závislostí na internetu, což má vliv na jejich školní výsledky, spánek a zdraví. Problémy se spánkem uvádí více než polovina dětí, což dále komplikuje jejich duševní stav.

Sebepoškozování, poprvé zmapované v rámci výzkumu, je dalším vážným problémem. Až čtvrtina dívek přiznala, že se v posledním roce sebepoškozovala. Znepokojivá je i rostoucí popularita elektronických cigaret, které vyzkoušelo 39 procent dotázaných žáků.

Praha reaguje na alarmující situaci výstavbou nových center péče o duševní zdraví. Náměstkyně primátora Alexandra Udženija zdůrazňuje, že prioritou města je zajištění dostupné péče pro děti a mládež. Výsledky výzkumu slouží jako důležitý podklad pro prevenci a zlepšení péče v oblasti duševního zdraví.

Autor: Šimon Mitro

Související

profim
Domácí Školství

Cermat má nového ředitele. Krejčí rezignuje, nastupuje Rosůlková

škola
Domácí Školství

Mikrocertifikáty otevírají nové možnosti ve vzdělávání

Pořadem Jak (si) vybrat střední školu provází herečka Anna Michalcová
Domácí Školství

ČT poradí žákům s výběrem střední školy

profimedia-0915900916
Domácí Školství

Nový obor Lyceum by měl ulevit přetíženým gymnáziím