pondělí 16. září 2024

Roste zájem o rekvalifikační kurzy. Pomáhají získat nové zaměstnání

V Česku roste zájem o rekvalifikační kurzy, které v prvním pololetí letošního roku absolvovalo 20 118 lidí, což je o 39 procent více než ve stejném období loňského roku.

Úřad práce ČR

Generální ředitelství Úřadu práce ČR.
Zdroj: Úřad práce ČR

  • Generální ředitelství Úřadu práce ČR.
  • Zdroj: Úřad práce ČR

Téměř 87 procent z těchto účastníků si díky rekvalifikacím našlo nové zaměstnání. Většina rekvalifikovaných jsou ženy (67 %) a většina účastníků je ve věku mezi 35 a 55 lety. Úřad práce ČR nyní plánuje využít poradní sbory ke zlepšení zaměření rekvalifikací podle aktuálních potřeb trhu práce. S cílem optimalizovat a zvýšit produktivitu, bude Úřad práce v každém regionu definovat klíčové priority podnikatelů a zaměstnavatelů. Na rekvalifikace jsou přitom k dispozici více než čtyři miliardy korun, přičemž většina prostředků pochází z evropských fondů a nezatěžuje státní rozpočet.

Jedním z hlavních problémů zůstává nedostatečné zvyšování kvalifikace a ochota lidí měnit své dovednosti. Generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof plánuje posílit roli poradních sborů, aby jejich činnost přinášela konkrétní a pozitivní změny. Odborníci upozorňují, že modernizace trhu práce a zlepšení přístupu k dalšímu vzdělávání jsou klíčové pro konkurenceschopnost Česka a zajištění kvalitní pracovní síly.

Autor: Šimon Mitro

Související

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

profimedia-0146331314
Ekonomika

Nezaměstnanost se blíží ke čtyřem procentům

fyzická práce
Domácí

Vedra ohrožují i zaměstnance, někteří dostávají nanuky

cyklista
Světové dny

Den jízdy na kole do práce