sobota 5. října 2024

Roste počet kyberútoků. Jsou sofistikovanější díky AI

Rostoucí počet kyberútoků a využívání umělé inteligence ztěžují práci odborníkům na kybernetickou bezpečnost.

kyberbezpečnost

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Podle nové studie organizace ISACA se kybernetické útoky stále zvyšují, což přináší značný tlak na týmy zabývající se kybernetickou bezpečností. Z průzkumu mezi téměř šesti tisíci globálními organizacemi vyplynulo, že 39 procenta firem zaznamenalo více kyberútoků než v loňském roce a procent hlásí nárůst narušení soukromí.

Evropské týmy kybernetické bezpečnosti mají problém držet krok s rostoucím počtem útoků. Více než 60 procent odborníků uvedlo, že jejich týmy jsou poddimenzované, a přes 52 procent se domnívá, že jejich rozpočty nejsou dostatečné. Nejčastějšími útoky jsou tzv. ransomware, kdy jsou uživatelé nuceni platit výkupné za odemčení svých dat.

Hackeři využívají čím dál častěji umělou inteligenci, která činí útoky těžko rozpoznatelnými. Generativní AI dokáže přesně napodobit lidský jazyk a přizpůsobit se kulturním kontextům, což útočníkům umožňuje vytvářet důvěryhodné podvody. Vedle toho se objevují varování o nebezpečí zneužití technologií jako ChatGPT pro finanční kriminalitu. Norská firma Strise zjistila, že chatboty mohou poskytovat rady, jak obejít pravidla proti praní špinavých peněz.

Firmy mohou čelit těmto hrozbám pouze tehdy, pokud budou investovat do technologií a školení zaměstnanců. Zpráva ISACA však ukázala, že 71 procent firem neposkytuje svým zaměstnancům žádné školení ohledně digitální důvěry, což je klíčový prvek v boji proti útokům.

Autor: Šimon Mitro

Související

Kalifornský guvernér Gavin Newsom
Zahraniční AI

Kalifornský guvernér vetoval průlomový zákon o umělé inteligenci

AI
Zahraniční AI

Evropská komise připravuje kodex pro umělou inteligenci

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům