pátek 18. října 2024

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

Fentanyl stále ničí Spojené státy. Rodiny obětí apelují na vládní úřady, aby zavedly clo na zboží z Číny, odkud tato droga do Ameriky proudí.

feťáci

Drogová krize trvá. Podobné výjevy, jako je tento ze San Francisca, jsou v ulicích amerických měst běžné.
Zdroj: Flickr

  • Drogová krize trvá. Podobné výjevy, jako je tento ze San Francisca, jsou v ulicích amerických měst běžné.
  • Zdroj: Flickr

Spojené státy se zmítají v drogové krizi, kdy se mezi narkomany čím dál více šíří smrtelný fentanyl, který zabíjí mnohem více lidí než běžné drogy. Proto skupiny rodin, jejichž příslušníky tato droga zabila, poslali americké úřadu pro obchodování petici, v níž žádají prošetření roli Číny na této drogové krizi a uvalení sankcí na tuto asijskou zemi. Signatáři tím sledují zastavení či alespoň omezení dovozu látek, z nichž se fentanyl vyrábí, z Číny do Spojených států. Pomoci by v tom mělo uvalení cla ve výši nejméně 50 miliard dolarů na čínské výrobky.

Peking je totiž předním světovým výrobcem chemikálií a tamní vláda podle petice nedokázala zamezit vývozu těchto nebezpečných látek. To se pak v samotných Spojených státech projevuje mnohem vyššími náklady na zdravotní péči a ztrátě produktivity obyvatelstva. Zpráva Kongresu z roku 2022 uvedla, že drogová krize stála federální rozpočet 1,5 bilionu dolarů a do dnešních dnů toto číslo ještě narostlo.

Americká vláda se už v souvislosti s tím zaměřila i na boj s mexickými drogovými kartely, které právě z Číny fentanyl do Spojených států vozí. Podle amerických úřadů je tato droga mnohem silnější než heroin, s níž bývá často zaměňována, a tím dojde k mnohem snadnějšími předávkování a smrti.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

GaGe58MXUAA-9Dn
Zahraniční

Strůjce útoku na Izrael je po smrti. Sinvár zemřel při přestřelce v Rafáhu

GaFWcpFb0AQr43F
Zahraniční

Tchaj-wan se obává čínského úderu. Peking posiluje armádu kolem ostrova

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů