pondělí 16. září 2024

Rodina se dvěma dětmi může dostat za jeden měsíc 19 tisíc Kč

Ministerstvo sociálních věcí vydalo přehled podpory občanům.

rodina

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

V době nezadržitelné inflace a zdražování se nespočet domácností ocitá v problémech, které může částečně vyřešit finanční pomoc od státu. Aby však na sociální pomoc dosáhly, musí si o ni zažádat online nebo fyzicky na úřadě. Nejvýznamnějšími nástroji pomoci jsou úsporný energetický tarif a příspěvek na bydlení. Ministerstvo sociálních věcí zveřejnilo příklady pomoci pro rodiny s dětmi i samoživitelky, aby měli lidé přesnější představu o hodnotě pomoci.

Čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi žijící v nájemním bydlení s čistým příjmem necelých 38 400 Kč, jejíž náklady na bydlení činí 18 600 Kč (z toho 3 700 Kč platí za elektřinu), může dosáhnout na pomoc v hodnotě 9 273 Kč (6 273 Kč příspěvek na bydlení + 3 500 Kč úsporný tarif). Pokud pobírá příspěvek na dítě, tak na přelomu srpna a září rodina automaticky obdržela jednorázový příspěvek 10 tisíc Kč (za dvě nezletilé děti). Pokud příspěvek nepobírá, může si o jednorázový příspěvek zažádat online.

V případě samoživitelky se dvěma malými dětmi žijící v nájemním bydlení s čistým příjmem 27 300 Kč, jejíž náklady na bydlení činí 15 600 Kč (z toho 2 000 Kč platí za elektřinu), ji říjnové náklady na elektřinu pokryje úsporný tarif (2000 Kč), v listopadu bude doplácet 500 Kč (úsporný tarif jí doplatí 1 500 Kč, čímž se dostane na výši podpory 3 500 Kč za energie). Měsíčně dosáhne na příspěvek na bydlení v hodnotě 6 813 Kč. Stejně jako čtyřčlenná rodina obdrží jednorázový příspěvek na děti v hodnotě 10 tisíc Kč.

V případě seniorky žijící ve vlastním domě s čistým příjmem 13 800 Kč, jejíž náklady na bydlení činí 6 800 Kč (z toho 4 000 Kč platí za elektřinu), má v říjnu nárok na pomoc v hodnotě 5 592 Kč (měsíční příspěvek 2092 Kč + úsporný tarif 3 500 Kč).

Úsporný tarif se z pohledu nároku na sociální dávky nepovažuje za příjem a při výpočtu nároku na příspěvek na bydlení se na náklady na energie kryté úsporným tarifem hledí, jako kdyby je hradil žadatel. Domácnosti kvůli úspornému tarifu nepřijdou o nárok na příspěvek na bydlení pro další čtvrtletí ani jiné dávky.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPSV

Související

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené

olivový olej
Ekonomika Jídlo

Španělské supermarkety uměle navyšují ceny olivového oleje