sobota 26. října 2024

Rodiče si nejčastěji půjčují na školní pomůcky a oblečení pro děti

Častěji si půjčují ženy než muži a obvykle jde o půjčky do deseti tisíc korun. Čeští rodiče vypůjčené peníze utrácí hlavně za školné, školní pomůcky nebo na úhradu ubytování či vzdělání v zahraničí.

Půjčky českých rodičů

Rodiče si nejčastěji půjčují 10 000 korun
Zdroj: pixabay.com

  • Rodiče si nejčastěji půjčují 10 000 korun
  • Zdroj: pixabay.com

Aktuální průzkum zjišťoval, jak čeští rodiče finančně podporují své děti.

Kolik si čeští rodiče půjčují?

částka podíl českých rodičů
do 10 000 korun přes 6 procent
10 000 až 50 000 korun 5 procent
50 000 až 100 000 korun 3 procenta
nad 100 000 korun méně než 2 procenta

Nejčastěji si půjčují rodiče mezi 55 až 64 lety, kteří nemají dostatek svých vlastních finančních úspor. „Skoro polovina půjček, 45 procent na potřeby dětí se využívá na úhradu nákladů spojených se studiem, tedy na školné, školní pomůcky, školní akce, na úhradu ubytování nebo vzdělávání v zahraničí. Mnoho rodičů si ale půjčuje také na oblečení pro děti, 17 procent, na jejich kroužky nebo vybavení jejich vlastní domácnosti a na spotřební elektroniku si půjčí shodně 16 procent – typicky jde o nákup mobilního telefonu. Hned 13 procent rodičů, kteří si kvůli svým dětem vzali půjčku, také uvádí, že účelem bylo splacení dluhů jejich dětí a každý pátý z této skupiny rodičů je věku 65 a více let. Rodiče v seniorském věku riskují, že se kvůli půjčkám ocitnou v komplikované finanční situaci, často totiž mylně předpokládají, že jejich potomci si své dluhy budou hradit sami,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti, který výzkum iniciovala.

O půjčku projevují zájem zejména rodiče v Ústeckém kraji, nejméně v kraji Královéhradeckém.

Procento rodičů žádajících o půjčku podle krajů

Kraj
Ústecký kraj 24 procent
Olomoucký Kraj 10 procent
Praha 10 procent
Královéhradecký kraj 9 procent

Zatímco v Olomouckém kraji si lidé berou spotřebitelský úvěr hlavně na vzdělání svých dětí, v Královéhradeckém kraji si rodiče půjčují na úhradu jejich dluhů. „Půjčky pro svoje děti si berou nejčastěji nezaměstnaní rodiče, a to za účelem pokrytí nákladů kolem vzdělávání dětí, a pak rodiče pracující v oboru vzdělávání, kultury a vědy a výzkumu. Častěji si také úvěry pro potřeby svých dětí berou rodiče žijící v partnerských svazcích než v manželství,“ vysvětluje Palendalová.

Zhruba deset procent rodičů si půjčuje také na to, aby dětem pomohli k vlastnímu bydlení. Přibližně devět procent půjček slouží k úhradě nákladů na léčbu dětí. Nejméně půjček, přesněji jedno procento, si rodiče berou, aby si děti mohly vyrazit na dovolenou.

Autor: Michaela Dočkalová