pondělí 16. září 2024

Rodiče se potýkají s rostoucími náklady. Začátek školního roku vyjde na pět tisíc

Nový školní rok přináší rodičům v Česku významné výdaje, přičemž největší částka jde za obuví a oblečením pro děti.

školní pomůcky

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle průzkumu ČBA a agentury IPSOS se přibližně třetina rodičů chystá utratit mezi třemi až pěti tisíci korun, přičemž čtvrtina z nich přesáhne částku pěti tisíc. Inflace v posledních dvou letech značně ovlivnila rozpočty mnoha rodin, přičemž 45 procent rodičů muselo kvůli ekonomické situaci omezit školní výdaje.

Rodiče vnímají hospodaření s penězi jako důležitou součást výchovy. Až 88 procent z nich se svými dětmi pravidelně mluví o financích, přičemž většina začíná tuto konverzaci mezi 7. a 11. rokem dítěte. Tři čtvrtiny rodičů poskytují svým potomkům kapesné a další peníze za nadstandardní pomoc.

Podle výzkumu, který probíhal v červnu a zahrnoval 1010 respondentů, roste počet rodičů, kteří svým dětem zřizují finanční produkty. 87 procent rodičů má pro své děti běžný účet, spořící účet nebo stavební spoření. Průměrný věk, kdy děti dostanou svůj první běžný účet, je 12 let, a většina z nich dostává k účtu i platební kartu.

Tento vývoj ukazuje, že i přes ekonomické výzvy se rodiče stále více zaměřují na finanční vzdělávání svých dětí. „V hospodaření s penězi je základem, stejně jako čtení a psaní. Je důležité, aby děti měly základní finanční návyky,“ dodává Zdeňka Hildová z ČBA EDUCA.

Autor: Šimon Mitro

Související

schoolboy_study_girl_schoolgirl_parta-696422
Domácí

Tisíce korun navíc. Kromě školních pomůcek se prodraží družina i obědy

třída
Domácí Školství

Počet studentů středních škol stoupá, mladších žáků naopak ubývá

Harvard University
Zahraniční Školství

Žebříčku světových univerzit dominují americké instituce

učitelka
Zahraniční Školství

Téměř všechny evropské země bojují s nedostatkem učitelů