Robotická operace endometriózy může pomoci milionům žen po celém světě

Endometrióza často ničí ženám životy. V mnoha případech právě kvůli této nemoci ani nemohou otěhotnět, v méně vážných případech jim způsobuje bolestivou menstruaci. Nyní ovšem lékaři provedli unikátní robotickou operaci, díky které ji dokážou vyléčit.

Operace endometriózy

Lékaři si úspěšně vyzkoušeli unikátní metody.
Zdroj: Nemocnice Na Homolce

  • Lékaři si úspěšně vyzkoušeli unikátní metody.
  • Zdroj: Nemocnice Na Homolce

Lékaři z Nemocnice Na Homolce v pátek 16. srpna úspěšně provedli robotickou operaci u pacientky, která se potýkala s rozsáhlou endometriózou. „Pacientce se v důsledku endometriózy vytvořily uzly na děloze, konečníku a tlustém střevu. Chtěla mít možnost otěhotnět, a proto jsme se rozhodli pro odstranění uzlů při zachování dělohy. Spolupracovali jsme také s chirurgem, který musel odstranit část střeva,“ uvedl zástupce primáře gynekologického oddělení, doktor Vladimír Baláž.

Co je endometrióza a co způsobuje?

Jde o velmi časté gynekologické onemocnění u žen v reprodukčním věku. Buňky takzvaného endometria se nachází mimo děložní dutinu, tedy ve vejcovodech, na vaječnících nebo v dutině břišní.

Nemoc se stává častou příčinou dlouhodobých bolestí podbřišku, bolestivé menstruace, bolesti při pohlavním styku nebo neplodnosti. S endometriózou se dle českých i celosvětových statistik potýká jedna žena z deseti, a to ve věku mezi 15 až 49 lety.

Při operaci lékaři využili nejmodernějších technologií, které jsou v současné době k dispozici. Díky tomu je zákrok kratší a zároveň snižuje pooperační zátěž. Robotickou operací navíc lékaři docílili minimálního zásahu do okolních tkání i vyšší přesnosti.

Poprvé také lékaři použili fluorescenci s indocyaninovou zelení (kontrastní látkou pro zvýraznění cév), která umožnila přesné zobrazení srůstů. „Pacientka nebude mít velký řez na břiše a doba hospitalizace by měla být čtyři až pět dní, pokud vše proběhne hladce,“ dodal Baláž.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Covid

Válek opět vyzývá k očkování proti covidu a chřipce

profimedia-0690184967
Domácí Zdraví

Na Karlovarsku řádí žloutenka

Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.
Zdraví Věda

Objev regeneračních buněk může přinést léčbu bez jizev

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven