Roboti v jihlavské nemocnici dovezou pacientům obědy nebo uklidí podlahu

V celém areálu nemocnice se budou pohybovat autonomní roboti. Zvládnou vykonávat nejrůznější úkony a zastanou tak lidskou práci. Prý jsou zcela bezpeční, dokážou totiž detekovat překážky.

Nemocnice Jihlava

V roce 2025 začnou v nemocnici Jihlava fungovat roboti.
Zdroj: FB Nemocnice Jihlava

  • V roce 2025 začnou v nemocnici Jihlava fungovat roboti.
  • Zdroj: FB Nemocnice Jihlava

Roboti se budou pohybovat po páteřních chodbách nemocnice a jejich provoz bude téměř bezúdržbový.

„Robot bude mít přesně danou trasu, kterou bude jezdit. V plánu máme celkem tři zařízení. Jeden z robotů bude mít za sebou tažné zařízení a bude převážet stravu do blízkého Sociálního centra Kraje Vysočina, pro které zajišťujeme stravování. Další bude také na převoz jídla, ale bude sloužit pro rozvoz na naše jednotky intenzivní péče. A třetí bude úklidový. Všechny typy robotů jsou samoobslužné. Znamená to tedy, že zastoupí lidskou sílu, které je aktuálně na pracovním trhu nedostatek,“ vysvětluje ředitel jihlavské nemocnice Alexander Filip.

Roboti uvezou až tři tuny nákladu a vyjdou na 20 milionů korun. S jejich financováním pomůže evropská dotace. Se začátkem provozu robotů se počítá do konce příštího roku. Lidé se však o práci bát nemusí, roboti zastanou jen ty činnosti, u níž je pracovních sil nedostatek.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Unikátní implantace umělých svěračů
Domácí

Unikátní operace zlepší život pacientům trpícím rakovinou prostaty