I když si až 90 procent Čechů přeje, aby restaurace nabízely dětem pestřejší stravu, realita je často jiná. Výběr rodičů se obvykle omezuje na několik oblíbených, ale nezdravých pokrmů, které navíc neobsahují například zeleninu, kvalitní sacharidy nebo bílkoviny. Z průzkumu mezi provozovateli restaurací vyplývá, že se mezi nejoblíbenější jídla pro děti v českých restauracích na prvním místě umístil řízek s bramborovou kaší, který označilo za populární až 66 procent respondentů. Těsně za ním následoval smažený sýr a hranolky (55 procent) a třetí místo obsadily sladké palačinky (30 procent).
Z tohoto žebříčku nejsou odborníci vůbec nadšeni. Varují, že například nadváha a obezita, která se rozvíjí během dětství a dospívání, ve více než 80 procentech setrvá až do dospělosti. Zdravý dětský jídelníček má být podle odborníků vyvážený, jídla by neměla být zbytečně slaná a obsahovat mají dostatek ovoce, zeleniny nebo celozrnných produktů. Data přinesl nejnovější průzkum Barometr FOOD. Na svém webu ho zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.