sobota 16. listopadu 2024

Řízek, hranolky, smažák – to jsou nejčastější dětská jídla v restauracích

Dětská jídla nabízí přibližně polovina českých restaurací. Mnohdy ale provozovatelé nazývají dětskými jídly pouze zmenšené verze porcí pro dospělé.

rizek-156030-677-508-nw

Řízek s chlebem.
Zdroj: Facebook

  • Řízek s chlebem.
  • Zdroj: Facebook

I když si až 90 procent Čechů přeje, aby restaurace nabízely dětem pestřejší stravu, realita je často jiná. Výběr rodičů se obvykle omezuje na několik oblíbených, ale nezdravých pokrmů, které navíc neobsahují například zeleninu, kvalitní sacharidy nebo bílkoviny. Z průzkumu mezi provozovateli restaurací vyplývá, že se mezi nejoblíbenější jídla pro děti v českých restauracích na prvním místě umístil řízek s bramborovou kaší, který označilo za populární až 66 procent respondentů. Těsně za ním následoval smažený sýr a hranolky (55 procent) a třetí místo obsadily sladké palačinky (30 procent).

Z tohoto žebříčku nejsou odborníci vůbec nadšeni. Varují, že například nadváha a obezita, která se rozvíjí během dětství a dospívání, ve více než 80 procentech setrvá až do dospělosti. Zdravý dětský jídelníček má být podle odborníků vyvážený, jídla by neměla být zbytečně slaná a obsahovat mají dostatek ovoce, zeleniny nebo celozrnných produktů. Data přinesl nejnovější průzkum Barometr FOOD. Na svém webu ho zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Související

policie
Krimi

V luxusní restauraci projedl 24 tisíc, když došlo na placení, předstíral kolaps

pražené mandle
Domácí Jídlo

Hygienici odhalili vysoký obsah karcinogenního akrylamidu v pokrmech

sddefault (1)
Ekonomika

Restaurace stále zdražují. Průměrně si polední menu dáte za 192 korun

449465739_855625739933521_5397805442739363617_n
Domácí

Ve vietnamské restauraci ležely mrtvé myši. Inspekce provozovnu zavřela