sobota 5. října 2024

Říjen v kinech: Zatančí Joker i Venom

Dva velkofilmy, návrat Hřebejka i příběh Trumpa. Říjen je nabitý. Podle reakcí bude však nejočekávanější film tohoto měsíce zklamáním.

Joker: Folie à Deux

Záběr z filmu Joker: Folie à Deux
Zdroj: Warner Bros.

  • Záběr z filmu Joker: Folie à Deux
  • Zdroj: Warner Bros.

První Joker utržil jako první film s přístupností od 15 let miliardu dolarů z kin po celém světě v roce 2019 a Joaquin Phoenix díky němu získal svého prvního Oscara. O pět let později se režisér Todd Phillips spolu s Phoenixem ke komiksové látce vrátili a podle prvních ohlasů to neměli dělat. V době psaní tohoto přehledu má Joker: Folie à Deux na ČSFD po prvních ohlasech pouhých 45 procent.

O nevalných kvalitách druhého Jokera hovořili již recenzenti po premiéře na festivalu v Benátkách a jak ukazuje agregátor recenzí Rotten Tomatoes, Folie à Deux fasuje od amerických kritiků zatím průměrné hodnocení 6,3 z 10 po 59 recenzích. Na filmu se chválí především herecké obsazení v čele s Phoenixem a nově příchozí Lady Gaga a také hudba. Největší kritika směřuje k nudnému prázdnému příběhu, který jen opakuje témata z prvního filmu. Podle reakcí je druhý Joker zbytečný film, sami se o jeho kvalitách můžete přesvědčit již 3. října.

Naopak o kvalitách hororového dramatu Substance mají kritici jasno. Snímek si odbyl premiéru v Karlových Varech a na dalších filmových festivalech. Podle ohlasů jde o stylovou a zároveň brutální jízdu od francouzské režisérky Coralie Fargeat. Hlavní role ztvárnily Demi Moore a Margaret Qualley . ČSFD eviduje 79 procent po více než 600 hodnocení a totožné průměrné hodnocení dávají i kritici na Rotten Tomatoes. Premiéra je nastavena na 10. října.

Dva týdny po Jokerovi míří do kin další velkofilm, jehož recenze nevybízí k návštěvě kinosálu. Režisér Kmotra Francis Ford Coppola natočil svůj vysněný film Megalopolis, který sám zainvestoval. Film za 120 milionů dolarů vydělal první víkend v amerických kinech jen čtyři miliony dolarů a zapíše se tak do historie jako jeden z největších kasovních propadáků všech dob. Sci-fi s Adamem Driverem, Nathalií Emmanuel a Shiou LaBeoufem diváky nudí. Kritici na Rotten Tomatoes udělují filmu průměrné hodnocení 4,4 z 10. Tuzemská premiéra je stanovena na 17. října.

V totožný den, 17. října, se vrací do kin Jan Hřebejk s komedií Výjimečný stav. Hřebejk naposledy uvedl v kinech svou trilogii Zahradnictví a na velké plátno se tak vrací po dlouhých sedmi letech. Snímek pojednává o rozhlasovém zpravodaji (Ondřej Vetchý) působícím na Blízkém východě, který kvůli anonymu přijede na otočku do Prahy. „V Kamburu, který neprofesionálně opustil, však právě ve stejnou chvíli vypuká revoluce. Dostát povinnosti reportéra donutí zkušeného profesionála k mystifikačním reportážím, kdy vřavu arabské revoluce simuluje na kuchyňských spotřebičích ve vinohradském bytě. Rozkročen mezi řešením osobního problému a povinností zpravodajsky informovat posluchače se však chytne do vlastní pasti,“ uvádí synopse.

Dne 24. října se do kin podívá třetí díl komiksového Venoma s podtitulem Poslední tanec. Po druhém nepovedeném díle má série s Tomem Hardym co napravovat. „Pátrání Eddieho Brocka a Venoma pokračuje v závěrečném díle s názvem Venom: Poslední tanec. Smrtící ochránci se vydávají na epickou cestu napříč zemí od Mexika až po New York, aby našli superlidi. Cestou si najdou nové přátele a objeví temnou prázdnotu, která ohrožuje celý vesmír. Tato bitva prověří hranice našich hrdinů a možná změní trajektorii partnerství Eddieho a Venoma. Budoucnost se stává nejistou, když se Xenofág rozhodne Venoma zničit,“ zní oficiální synopse snímku.

Konec října přinese hraný příběh o americkém exprezidentovi Donaldu Trumpovi s názvem The Apprentice: Příběh Trumpa. Film pojednává o Trumpově vzestupu až po jeho rozhodnutí kandidovat na amerického prezidenta. Trumpa ve filmu ztvárnil Sebastian Stan, jenž se proslavil komiksovou postavou Winter Soldiera z filmů od Marvelu. První recenze na Rotten Tomatoes jsou lehce nadprůměrné, po 65 hodnoceních má Příběh Trumpa 6,3 z 10. Premiéra 31. října.

Autor: Šimon Mitro

Související

Biden_Obama
Zahraniční

Biden se bojí o průběh voleb. Do kampaně Kamaly Harris vstupuje Obama

Prokletí Salemu
Film a TV Streaming

Říjen na streamu: První polovina měsíce přinese hororovou nadílku

profimedia-0902581539
Zahraniční

Rutte se ujímá NATO

V hlavě 2
Film a TV Streaming

Kde sledovat nejúspěšnější filmy letošního roku?