Řidičům vadí přestupky druhých, sami se jich ale dopouštějí také

Polovina řidičů se necítí na českých silnicích bezpečně kvůli chování ostatních. Přestupků, které kritizují a považují za nebezpečné, se ale dopouštějí také.

řidič

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

51 procent českých řidičů se podle aktuálních výsledků pravidelného průzkumu České asociace pojišťoven necítí na silnicích bezpečně. Viní z toho ostatní účastníky provozu, kteří jsou podle nich agresivní, bezohlední a porušují pravidla. „Češi se setkávají s nejrůznějšími projevy agresivity od vybržďování přes gestikulaci nebo pokřikování až po nadávky. Je to dlouhodobý problém,“ vysvětluje výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Za nepřípustné považují Češi především předjíždění v nebezpečném nebo nepřehledném úseku, jízdu na červenou a řízení pod vlivem alkoholu nebo drog. Své vlastní chování ale považují za bezproblémové a 12 procent řidičů by dokonce u sebe nemělo podle vlastních slov co změnit.

Při přímé konfrontaci však čeští řidiči připouštějí, že pravidla silničního provozu nedodržují. „Češi velmi dobře vědí, co je nebezpečné chování na silnici a u ostatních řidičů ho kritizují. Pro to samé chování ale u sebe vždy najdou omluvu,“ doplňuje Jan Matoušek. Překročení nařízené rychlosti nebo její nepřizpůsobení všem aktuálním okolnostem bylo od roku 2020 příčinou více než 60 tisíc dopravních nehod.

Překročení povolené rychlosti v obci i mimo ni je přitom nejčastěji přiznávaným přestupkem. Češi se ale dopouští i těch nejzávažnějších přestupků jako je řízení pod vlivem alkoholu nebo návykových látek. K tomu se přiznalo 6 procent respondentů. „Největší rozpor se ukázal u nedodržování bezpečné vzdálenosti, které Češi považují za velmi nebezpečné, zároveň se ho ale polovina dotazovaných řidičů dopouští,“ upřesňuje Kateřina Rábová z výzkumné agentury.

přestupek kolik řidičů jej vnímá jako nebezpečný kolik řidičů se jej dopouští
Předjíždění v nebezpečném nebo nepřehledném úseku 97 % 9 %
Řízení pod vlivem alkoholu nebo drog 96 % 6 %
Jízda na červenou 96 % 9 %
Nedodržování bezpečné vzdálenosti 93 % 48 %
Překročení rychlosti o 40 km/h v obci nebo o 50 km/h mimo obec 92 % 17 %
Používání telefonu za jízdy 92 % 34 %
Překročení rychlosti o 20 km/h v obci nebo o 30 km/h mimo obec 84 % 34 %
Překročení rychlosti o více než 5 km/h v obci nebo o méně než 30 km/h mimo obec 52 % 72 %

Nebezpečnost jednotlivých přestupků ukazují statistiky příčin nehod z posledních let. Ty ukazují, že nejrizikovější příčina dopravních nehod je nepřiměřená rychlost, kde od roku 2020 policie evidovala přes 60 tisíc případů. Alkohol se podílí asi na každé dvacáté nehodě.

příčina nehody počet nehod od roku 2020
Nepřiměřená rychlost 60 056
Nedodržování bezpečné vzdálenosti 23 051
Předjíždění 6 148
Jízda na červenou 1 889

Související

akcie
Ekonomika

Klesající úroky spořících účtů motivují Čechy k investicím

práce
Ekonomika

Firmy se obávají generace Z. Noví zaměstnanci mají potíže

alkohol za volantem
Krimi Video

Řidič nadýchal skoro šest promile. Opilého ho chytla policie letos čtyřikrát

stres
Domácí Zdraví

Češi bojují se stresem. Mladí kvůli němu absentují v práci