středa 9. října 2024

Řidiči loni udělali skoro půl milionu přestupků

Více než polovina českých řidičů se na silnicích necítí bezpečně. Můžou za to ostatní motoristé. Vyplývá to z aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven.

Dálnice-ilustrační foto

Dálnice-ilustrační foto
Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic

  • Dálnice-ilustrační foto
  • Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic

Na silnicích se necítí bezpečně 54 % českých řidičů. „Strach řidičů pramení z chování ostatních motoristů, z bezohledné a agresivní jízdy nebo z porušování pravidel. Chybu ale hledají u jiných, u sebe je nevidí. Přitom připouští, že dopravní předpisy sami porušují,“ uvádí k výsledkům Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

V roce 2022 spáchali Češi přes 466 tisíc dopravních přestupků. Nejčastěji šlo o nedodržování rychlosti v obci i mimo ni. „Za loňský rok jsme evidovali celkem 149 400 těchto deliktů. Nutno dodat, že násobně častější je rychlá jízda v obci,“ říká ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Jeho slova potvrzují sami řidiči, pro které je překračování rychlosti nejčastějším porušením pravidel. Víc než polovina řidičů přitom považuje tento přestupek za nebezpečný.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Související

Police_cars_politibiler_Volkswagen_Passat_patruljebil_Mercedes-Benz_Vito_Fargernes_lensmannskontor_Jernbanevegen_Nord-Aurdal_Valdres_Norway_2017-03-27_IMG_2184
Zahraniční

Norští policisté budou znovu nosit zbraně. Zemi hrozí teroristické útoky

52085_big
Domácí

Zátah na severomoravském hejtmanství. Obvinění si vyslechl i bývalý náměstek

GZJwXkEXgAAFwVp
Zahraniční

Gretu Thunberg znovu sebrali. Tentokrát na demonstraci proti uhlí v Bruselu

GZEHHHmXQAADbwO
Zahraniční

V hlavním městě Pákistánu policie bojuje s demonstranty, na severu útočí islamisté