čtvrtek 19. září 2024

Řidičák na zkoušku a řízení od 17 let budou mít i ostatní evropské země

Nově schválená evropská směrnice umožní mladým řidičům řídit s doprovodem již od 17 let, čímž se přizpůsobuje novinkám v českém zákoně o silničním provozu.

řidič

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Na nedávném zasedání Rady EU se ministři dopravy shodli na klíčových opatřeních zaměřených na zvýšení bezpečnosti na evropských silnicích a zlepšení pravidel pro začínající řidiče. „Ve směrnici o řidičských průkazech se schválené české novinky zavádějí i na celoevropské úrovni. Možnost řídit vozidlo pod dohledem mentora už od 17 let a řidičák na zkoušku tak už nebudou jen výsadou ČR a několika dalších států, ale stanou se společnou evropskou praxí,“ říká ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Mezi další tuzemské novinky patří přísnější podmínky pro začínající řidiče během prvních dvou let řízení a možnost mít řidičský průkaz v digitální podobě v mobilu. „Svoboda pohybu a cestování je jedním ze základních stavebních kamenů Evropské unie. Je dobře, že v tomto ohledu bude digitalizace pokračovat a za pár let budeme moci projet celou Evropu s řidičákem, který budeme mít nahraný v mobilu,“ uvádí Kupka. Od 1. ledna 2024 nebude v České republice nutné mít při řízení fyzický řidičský průkaz, avšak tato povinnost zůstává v platnosti při cestách do zahraničí.

Rada EU rovněž diskutovala o zlepšení přeshraničního vymáhání pokut za dopravní přestupky. Seznam přestupků, o kterých si budou členské státy vyměňovat informace, se rozšířil, zahrnující například nebezpečné předjíždění a jízdu v protisměru. Česká republika úspěšně prosadila také přestupek, kdy řidič opustí místo nehody.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vysokorychlostní výhybka od DT – Výhybkárna a strojírna
Domácí

Prostějovská firma vyvinula výhybku pro vysokorychlostní železnici

Ministr dopravy Martin Kupka
Domácí Auta

Stát zpřísní kontroly aut. Vznikne nový úřad

Zahájení stavby přeložky silnice I/20 mezi Pištínem a Českým Vrbným.
Domácí

Jihočeské obce Češnovice a Dasný se zbaví tranzitní dopravy

podvodná pokuta
Domácí

Ministerstvo dopravy varuje před podvodnými zprávami. Vyzývají k úhradě pokut