neděle 8. září 2024

Revoluce u Orlenu má politický podtext. Tuskova vláda se mstí za podporu PiS

Nikdo, kdo podporoval Právo a spravedlnost nepřežije, měl sdělil člen vládnoucí Občanské platformy ohledně rozdávání výpovědí v naftařském kolosu Orlen. Ten ve velké spustil propouštění.

800px-Orlen_Lietuva_station_in_Vilnius

Společnost Orlen ve velkém rozdává výpovědí z politických důvodů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Společnost Orlen ve velkém rozdává výpovědí z politických důvodů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jak vláda současného polského premiéra Donalda Tuska tvrdila před volbami, a sice, že zatočí se všemi, kdo podporoval jejich rivaly, stranu Právo a spravedlnost, tak nyní také činí. Tentokrát jejich kroky dopadly na polostátní petrolejářskou společnost Orlen, kde výpověď už dostalo kromě generálního ředitele dalšíc 500 zaměstnanců. Údajně jde zejména o vrcholové a ekonomické zaměstnance, kteří v minulosti poskytli sponzorský dar dnešní opoziční straně.

Čistky ve společnosti, která zaměstnává více než 65 tisíc zaměstnanců, vede nový generálnbí ředietel Ireneusz Fafara, který byl do vedení společnosti dosazen Tuskovou Občanskou platformou letos v únoru. On a jeho spolupracovníci se nesoustředí v rozdávání výpovědí pouze na určitou skupinu pracovníků, ale nepohodlné zaměstnance vybírají napříč celým koncernem.

Polská společnost Orlen provozuje benzinové stanice nejen ve své domovině, ale i v České republice a Litvě. Svou těžbu naopak orientuje na Kanadu či Pákistán.

Autor: Jan Skala

Související

polská armáda
Zahraniční

Polsko oznámilo rekordní výdaje na obranu

těhotenství
Zahraniční

Polsko zruší kontroverzní registr těhotných

26382622234_e9cb21d09b_b
Zahraniční

Ukrajina vytváří novou jednotku legionářů. Ta se bude cvičit v Polsku

GReV6hjXMAA92qg
Zahraniční

Německo se stále omlouvá za minulost. Odškodní 40 tisíc polských obětí nacismu