úterý 16. dubna 2024

Revoluce podle Applu. Brýle pro rozšířenou realitu za desetitisíce

Apple představil zbrusu nový produkt. Brýle pro rozšířenou realitu se neobejdou bez kabelu a stojí přes 76 tisíc bez daně.

Brýle pro rozšířenou realitu Apple Vision Pro

Brýle pro rozšířenou realitu Apple Vision Pro
Zdroj: Apple

  • Brýle pro rozšířenou realitu Apple Vision Pro
  • Zdroj: Apple

Šéf Applu Tim Cook na tiskové konferenci představil brýle Vision Pro pro rozšířenou realitu, které by měly jít do prodeje příští rok v USA a později i do ostatních zemí. Jak je u Applu zvykem, produkt ani zdaleka nebude levnou záležitostí. Představená cena činí 3 499 dolarů, tedy v přepočtu 76 tisíc korun. Cena v Česku s DPH by se tak vyšplhala přes 90 tisíc.

Proč by někdo utrácel desetitisíce za brýle? Dle Applu má jeho rozšířená realita nejjemnější 4K displej, který se kdy ve VR brýlích objevil, špičkový prostorový zvuk, pohodlí a především odladěný spolehlivý software. Headset má několik kamer s vysokým rozlišením, které sledují pohyby hlavou a rukou, díky čemuž se brýle ovládají pomocí gest. Vevnitř mají Vision Pro kamery, které sledují pohyby očí pro intuitivní zpracování obrazu.

Brýle pohání procesor M2, který pohání počítače Mac i iPad Pro, a nově vyvinutý čip R1 určený pro rozšířenou realitu, jenž má na starost nespočet senzorů a kamer, kterými jsou brýle vybaveny. Kromě finanční stránky je značnou nevýhodou výdrž baterie. Bez kabelu vydrží brýle jen dvě hodiny, pro dlouhodobé používání je tedy nutné sedět v blízkosti zásuvky a být neustále připojený kabelem.

Vision Pro umožnují sledovat filmy a seriály, kde si obraz budete pomocí gest sami oddalovat a přibližovat, videohovory přes FaceTime, intuitivní ovládání grafických programů, spravování notifikací, internetový prohlížeč Safari a další.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Apple

Související

Aplikace EPU
Domácí Tipy na výlety

Aplikace EPU odhaluje méně známé turistické cíle

pexels-andrew-neel-15863000
Zahraniční AI

OpenAl vyvinula inovativní nástroj umělé inteligence. Napodobuje reálné lidské hlasy

noční světla
Zdraví Technologie

Čeští vědci vyvíjejí přístroj na měření škodlivosti umělého osvětlení

Gmail
Zahraniční Výročí

Gmail posílá emaily už 20 let