čtvrtek 19. září 2024

Revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad vyjde na půl miliardy. Už má řadu odpůrců

Na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad započaly stavební práce, které potrvají dlouhých 33 měsíců. Ne každému se ale návrh starý téměř čtvrt století zamlouvá.

u Kostela Nejsvětějšího Srdce Páně

Nová podoba náměstí Jiřího z Poděbrad.
Zdroj: Praha.eu

  • Nová podoba náměstí Jiřího z Poděbrad.
  • Zdroj: Praha.eu

Kompletní revitalizací projdou zatravněné plochy i chodníky po celém obvodu náměstí i v přilehlé Lucemburské ulici. Čeká je vydláždění dlažbou s propustným štěrkovým podložím či kvalitním mlatem. Padesát vykácených nahradí 240 nových stromů, zejména platanů, protože jsou odolné vůči klimatickým změnám. Kašna se přesune na jiné místo a projde renovací. Novou podobu dostane i dětské hřiště a parkovací místa.

„O proměně náměstí se mluví v posledních dvou dekádách. Jeho současný stav je výsledkem postupných nesystematických úprav a neodpovídá vytíženosti ani zájmu o lokalitu. Našim cílem byl koncepční přístup k revitalizaci. Vznikne zde ucelený kvalitní veřejný prostor, posílí navíc pěší prostupnost, zlepší se stav zeleně i bezpečnost obyvatel,“ pochvaluje si náměstek primátora pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček. Mnozí rezidenti s ním však nesouhlasí. Upozorňují například na to, že návrh vzešel z architektonické soutěže v roce 2000, a je tedy poněkud zastaralý. Jiné překvapuje cena, revitalizace bude stát 478 milionů korun. A vadí i další věci. „Štve mě, když se začne s nějakou rekonstrukci, a první, co se dělá, je vykácení vzrostlých stromů,“ rozčiluje se jedna uživatelka Facebooku. Jiným vadí dlouhá doba trvání revitalizace. „Tři roky jsou prostě úlet. Za tři roky dokáže postavit developer bytový dům i s terénními úpravami a nastěhovat nájemníky. O stavbě rodinných domů nemluvím, tam když se mákne, tak je do roka hotovo komplet všechno. O časové náročnosti předělávky zahrady včetně všech ptákovin a zavlažování nemluvě,“ stěžuje si jiný. Lidem se nelíbí ani rozsáhlé vybetonované plochy. „Podle vizualizace to vypadá, ze namísto rozšíření zelených ploch se rozšíří ty betonové. Tak snad je to jen nějaká chyba a spíš zeleně přibude než naopak,“ vyjádřil své obavy další z facebookových uživatelů.

Bez problémů se neobešlo ani samotné zahájení stavby. Stavbaři celé náměstí oplotili, ale nezabezpečili proti větru, a tak už několikrát popadalo.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Výtah na stanici metra Jiřího z Poděbrad.
Domácí

Stanice metra Jiřího z Poděbrad je již plně bezbariérová