pátek 18. října 2024

Restituce Czerninů jsou opět tématem dne. Soud udělal přelomové rozhodnutí

Úřednice v rozhodnutí o uznání občanství Josefiny Czerninové rozhodly správně, řekl Ústavní soud. Otevřel tak znovu téma restitucí majetku tohoto šlechtického rodu.

Velichov

Potomci Josefiny Czerninové mají naději, že konečně budou moci užívat zámek Velichov
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Potomci Josefiny Czerninové mají naději, že konečně budou moci užívat zámek Velichov
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jeden den vězení podmíněný roční zkušební dobou, to byl trest nad dvěma úřednicemi pražského magistrátu za to, že údajně pochybily v případu Josefiny Czerninové. Zrušily totiž rozhodnutí z roku 1965, které šlechtičně odebralo československé občanství, což soud nejprve posoudil jako maření výkonu veřejného činitele z nedbalosti. To už neplatí. Původní verdikt nad úřednicemi zrušil Ústavní soud. Verdikt má velký význam. Potomkům Josefiny Czerninové tím opět svitla naděje, že by mohli do konce dotáhnout restituce rodového majetku a zejména užívání zámku Velichov, který původní rozsudek nad úřednicemi zablokoval.

Spor mezi státem a rodem Czerninů sahá až na konec druhé světové války. Na základě Benešových dekretů přišla šlechtická rodina o majetek a spadla do poválečného odsunu. O československé občanství ale Josefina Czerninová až do své smrti v roce 1965 nepřišla. V porevolučních dobách v restituci pozemkové úřady na základě potvrzení občanství Czerninové vydaly miliony čtverečních metrů lesů a další nemovitosti v jižních či západních Čechách, včetně zmíněného zámku Velichov potomkům hraběnky.

Autor: Jan Skala

Související

soudce
Krimi

Muž dostal šest let za znásilnění nevlastní dcery. Je to komplot, bránil se

VAN453ae4e7dd_SPD_kampa
Domácí

Vítězství SPD. Ústavní soud se odmítl zabývat chirurgy z dovozu

Elektrárna_Chvaletice
Domácí

Ekologové protestují proti chvaletické elektrárně. Vadí jim výjimka o emisích

justice
Krimi

Ani Ústavní soud se expolicisty, co zabil sousedku a znásilnil matku, nezastal