Další zveřejněná statistika a další potvrzení toho, jak stoupají ceny v českých restauracích. Podle čísel Edenred Restaurant Indexu se dnes cena poledního menu průměrně pohybuje na hodnotě 192,1 koruny, což představuje meziroční nárůst o 3,6 procenta. Nejvíce, celkem o více než 7,5 procenta si připlatí lidé v Jihlavě, naopak nejmenší nárůst registruje Olomouc, pouze o 0,8 procenta. Výrazně si návštěvníci restaurací za oběd připlatí také v Karlových Varech (5,8 %), v Ostravě (5,6 %) a v Liberci (5,4 %). Mezi levnější místa pak patří Pardubice nebo Hradec Králové.
Edenred Restaurant Index také zmiňuje skutečnost, že celkem v pěti českých regionech si lidé už nedají polední menu pod dvě stovky. Jde pochopitelně o Prahu a k Českým Budějovicích a Brnu se nově přidala také Plzeň a Liberec. Nejlevnější zůstává stále Olomouc s průměrnou cenou oběda na 167 korunách.
Ceny v restauracích začaly nabírat tempo zhruba před čtyřmi lety. V srpnu 2020 se totiž částka., která se průměrně platila za polední menu, držela na sumě 137,4 korun. O dva roky později to bylo už 164 korun a loni ceny vylétly na 185 korun. Tento trend cen jídla v podstatě kopírují ceny nápojů, které mají také trvale vzestupný charakter.