pátek 20. září 2024

Řepky a pšenice je letos méně. Rekordní sklizeň je u máku

Letní sklizeň přináší smíšené zprávy. Odhady k 15. červenci ukazují výrazný pokles úrody základních obilovin a řepky, zatímco úroda máku dosahuje rekordních čísel.

mák

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Druhé letošní odhady sklizní k 15. červenci ukazují na výrazné poklesy v úrodě základních obilovin a řepky. Sklizeň obilovin se odhaduje na 6 772 tisíc tun, což je o 9,5 procenta méně než loni. Úroda řepky je očekávána na 962 tisíc tun, což je dokonce o čtvrtinu méně než v předchozím roce.

Zatímco úroda základních obilovin klesá, mák se může pochlubit rekordním nárůstem. Letos by se mělo sklidit 27 tisíc tun máku, což představuje nárůst o více než 50 procent ve srovnání s loňskem. Tento růst je výsledkem vyššího hektarového výnosu a rozšíření osevních ploch.

Zemědělci očekávají podprůměrnou sklizeň obilovin, v červenci hlásili ještě nižší hektarový výnos, než odhadovali v červnu. Celková úroda obilovin se bude dále zpřesňovat, ale pravděpodobně bude nejnižší od roku 2018. Vedle slabšího hektarového výnosu, především ozimů, je důvodem i menší osetá plocha“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

ovce
Domácí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů