čtvrtek 19. září 2024

Remco Evenpoel si dojel pro druhou zlatou. Vacek skončil čtrnáctý

Mathias Vacek se může vrátit se vztyčenou hlavou. Teprve 22letý český cyklista předvedl skvělý výkon, držel krok s těmi nejlepšími.

profimedia-0895652567.jpg

Remco Evenpoel se stal dvojnásobným zlatým cyklistou Paříže.
Zdroj: profimedia

  • Remco Evenpoel se stal dvojnásobným zlatým cyklistou Paříže.
  • Zdroj: profimedia

Po vítězství v časovce nasedl belgický cyklista Remco Evenpoel k dalším 272 kilometrům. Mistr světa byl v časovce považován za favorita. Svou roli potvrdil a skvěle na ní navázal. V klíčový moment, 15 kilometrů před cílem ujel svým soupeřům, držet se ho chvíli dokázal jen Valentin Madouas. Francouz dojel druhý, třetí místo obsadil jeho krajan Christophe Laporte.

Takticky se rozhodl Belgičan ke svému nástupu. Po vyčerpávajícím útoku van der Poela, jednoho z dalších favoritů závodu, sbíral Nizozemec síly a nemohl zareagovat. Když už se Belgičan osamostatnil na špici závodu, přišla nečekaná zápletka. Evenpoel musel měnit kolo. Výměna trvala nebývale dlouho, neboť si členové Belgičanovo týmu nejspíš mysleli, že jejich jezdec už slaví. I tak si udržel minutový náskok a bral své letošní druhé zlato. Druhé místo si Madouas také pohlídal, pravá bitva byla až o bronzové místo. Ze sedmi statečných ze sebe dokázal nejvíc vydat loňský mistr Evropy Laporte a dojel třetí.

Závod měl i českou stopu. Mathias Vacek může být na sebe pyšný, na Čechy podal výborný výkon. Vzhledem k jeho nízkému věku má spoustu závodů před sebou, medailové myšlenky jsou na místě.

Autor: Ondřej Sutnar

Související

profimedia-0901901255.jpg
Ostatní Cyklistika

Hvězdný Van Aert podepsal novou smlouvu u Vismy. Až do konce kariéry

profimedia-0905968336.jpg
Ostatní Vuelta

Roglič ovládl počtvrté španělskou Vueltu, závěrečnou časovku vyhrál Švýcar Küng

profimedia-0905642948.jpg
Ostatní Vuelta

Roglič je na prahu čtvrtého triumfu na Vueltě, zbývá už jen dnešní časovka

profimedia-0905322872.jpg
Ostatní Vuelta

Převlékání červeného dresu. Roglič po 13 dnech přebírá vedení od O´Connora