úterý 8. října 2024

Řeky zasáhlo loni nejhorší sucho za poslední tři dekády

Podle nové zprávy Světové meteorologické organizace (WMO) byl rok 2023 nejsušší v historii pro globální řeky za posledních 33 let, což signalizuje zásadní změny v dostupnosti vody.

vyschlá řeka

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Loňský rok se stal historicky nejsušším rokem pro řeky, přičemž posledních pět let vykazuje stále častější podnormální průtoky. Podle zprávy „Stav globálních vodních zdrojů“ Světové meteorologické organizace (WMO) dochází k dramatickému poklesu vody, což má dopady na zemědělství, komunity a ekosystémy. Zpráva varuje, že globální vodní zdroje se nacházejí pod rostoucím tlakem.

Ledovce zažily největší úbytek hmoty za posledních padesát let, přičemž v roce 2023 hlásily všechny oblasti s ledovci ztrátu ledu. K tomu přispěly vysoké teploty a dlouhotrvající sucha, ale i časté povodně ovlivněné přirozenými klimatickými jevy, jako je přechod z La Niña na El Niño.

Generální tajemnice WMO Celeste Saulo vyzvala k urgentnímu zlepšení monitorování vodních zdrojů a sdílení dat, aby bylo možné lépe čelit problémům s vodou. Podle odhadů v současnosti čelí 3,6 miliardy lidí nedostatku vody, což by se do roku 2050 mělo zvýšit na více než 5 miliard.

Zpráva rovněž ukazuje na extrémní hydrologické jevy, přičemž v Libyi došlo k tragédii, kdy povodně zničily dva přehrady a zahubily přes 11 tisíc lidí. Naopak v jižních USA, střední Americe a Brazílii panují rozsáhlá sucha, která vedla k poklesu HDP. Zpráva WMO zdůrazňuje urgentní potřebu spolupráce a sdílení informací v oblasti vodních zdrojů pro efektivní správu a prevenci katastrof.

Autor: Šimon Mitro

Související

oceán
Zahraniční Klimatické změny

Vědci plánují hnojení oceánu železem pro záchranu klimatu

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

GXi_It9a0AAZ8t2
Zahraniční

Vláda odstřihne celý Ekvádor od elektřiny. Blackout potrvá osm hodin

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle