čtvrtek 19. září 2024

Rektor odvolal děkana Ševčíka. Ten ho už dřív varoval: "Jdeme k soudu, Peťulo!"

"Odvoláš mě a jdeme k soudu, Peťulo," řekl před časem kontroverzní děkan pražské Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík děkanovi Petru Dvořákovi, který se ho snažil už několik měsíců zbavit.

fn0c6212

Miloslav Ševčík mezi nejagresivnějšími účastníky demonstrace.
Zdroj: Twitter

  • Miloslav Ševčík mezi nejagresivnějšími účastníky demonstrace.
  • Zdroj: Twitter

"Jsem si vědom rizik, která jsou s tímto rozhodnutím spojená, ale jsem přesvědčen, že pokud bych rozhodnutí o odvolání neučinil, mělo by to pro Vysokou školu ekonomickou v Praze mnohem závažnější dopady," řekl Dvořák s tím, že se řídil povinností hájit zájmy univerzity i svým vlastním svědomím.

Rozhodnutí chtěl Ševčíkovi předat osobně, když se dnes setkali. Ševčík to ale odmítl. Právní moci tak dokument nabyde až za několik dnů, až se ho podaří děkanovi doručit.

Snahy o odvolání Ševčíka zesílily v březnu, kdy se zapletl do davu, který chtěl na protivládní demonstraci strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea. Prohřešků ale měl mnohem víc. Odvolání posvětil už v červnu akademický senát.

Rektor chce jmenovat Ševčíkova nástupce co nejdřív.

Potíže Miroslava Ševčíka začaly před lety

Poprvé se o Ševčíkovi víc mluvilo v roce 2010, kdy se účastnil milionářského závodu Diamond Race. Podle policie se po dálnici řítil téměř 180kilometrovou rychlostí. Při nebezpečné jízdě byl přistižený opakovaně.

V roce 2014 jel s použitím modrého majáku v protisměru po dálnici D5, kterou uzavřela hromadná nehoda. Po půl hodině čekání si připevnil na auto maják a jel v protisměru odstavným pruhem. Vysvětlil to snahou o záchranu spolujezdkyně, které se údajně udělalo špatně a potřebovala urgentně do nemocnice.

3. září 2022 vystoupil na demonstraci Česká republika na 1. místě! na Václavském náměstí v Praze. Premiéra Petra Fialu ve svém projevu označil za hňupa a lokaje bruselských byrokratů. Fiala podle něj musel v Evropském parlamentu musel jako malý smrad poslouchat výblitky člena parlamentu Guye Verhofstadta, přitom kdyby měl koule, dal by mu alespoň slovně po hubě za jeho nehorázné řeči. Rektor Dvořák jeho útoky na premiéra označil za nepřijatelné. Podle Akademického senátu Ševčík projevem porušil morálně-etické zásady vedoucích pracovníků VŠE.

Po protivládní demonstraci 11. března 2023 se demonstranti pokusili proniknout do budovy Národního muzea s cílem strhnout vyvěšenou ukrajinskou vlajku. Policisté v souvislosti s incidentem zadrželi 18 lidí. Ševčík uvedl, že zásah policie byl brutální a horší než Palachův týden. Policisté ho prý brutálně zbili, když šel náhodou okolo z oslavy v restauraci a snažil se pomoci zraněnému.

Známý je také tím, že eurokomisařku Jourovou označuje za Joudovou.

Související

miroslav-sevcik
Domácí

Rektor může odvolat děkana Ševčíka, souhlasil akademický senát

fn0c6212
Domácí

Akademický senát VŠE právě rozhoduje, zda odvolá děkana Ševčíka

fn0c6212
Domácí

Akademický senát stojí za děkanem Ševčíkem, odmítl ho odvolat

fn0c6212
Domácí

Rektorovi došla trpělivost: Ševčík končí