sobota 5. října 2024

Řekové protestují kvůli tragické nehodě vlaku

Vlaková nehoda z 28. února má za následek další protesty po celém Řecku. Obyvatelé kritizují vládu za nedostatečnou dopravní infrastrukturu a bezpečnost.

srážka vlaků

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

V souvislosti se srážkou dvou vlaků, která se odehrála v Řecku na trase Atény-Soluň dne 28. února, byl zadržen zaměstnanec železnice, konkrétně devětapadesátiletý přednosta vlakové stanice. Momentálně čeká na soud. Při nehodě zemřelo 57 lidí.

Podle obhájce je obviněný zaměstnanec z nehody zničený a převzal odpovědnost.

Nehoda vyvolala v zemi řadu protestů. Obyvatelé vyjadřují nespokojenost s tím, jakým způsobem vláda nehodu řeší. Současně lidé zpochybňují investice do železniční infrastruktury. Požadují lepší podmínky v hromadné dopravě a vyšší bezpečnost cestujících.

Letošní nehoda nebyla první, ke která v Řecku v posledních letech došlo. Například v únoru 2021 zemřelo poblíž Soluni při srážce dvou vlaků více než 10 lidí a stovka osob byla zraněna. Od začátku vyšetřování nebyl obviněn žádný konkrétní jedinec či instituce. Měsíc předtím došlo ke srážce vlaku s osobním automobilem, při které zemřela jedna osoba.

Už tehdy veřejnost kritizovala politické představitele a poukazovala na nedostatky v infrastruktuře a systém údržby. Terčem kritiky byla železniční společnost TrainOSE a to kvůli nedostatečným investicím do zajištění bezpečnosti cestujících.

Železničáři tvrdí, že železniční síť v zemi skřípe pod tíhou snižování nákladů a nedostatečných investic, což je dědictví zničující dluhové krize Řecka v letech 2010 až 2018. Premiér Kyriakos Mitsotakis připustil, že k neštěstí mohla přispět roky zanedbávání železnic.

V Aténách v neděli protestovali tisíce demonstrantů. Došlo k potyčkám s policií.

Zdroj: Reuters

Související

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

profimedia-0914082324
Zahraniční

Lesní požár v Řecku si vyžádal dva životy

20190255714_c57a364d9c_b
Zahraniční

Řecko chce podpořit skomírající porodnost. Začne nabízet daňové úlevy

policie
Krimi

Divoká honička odhalila vyhoštěného cizince. Odjet měl před 15 lety