středa 18. září 2024

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství

Letní vedra na Balkáně letos překonala historické rekordy. Dlouhé období bez srážek a teploty přesahující 30 stupňů způsobily devastaci zemědělství, lesní požáry a vážné problémy s vodou.

Albánský ostrov Zvërnec

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Letošní léto bylo pro Balkán jedním z nejteplejších v historii, s dlouhotrvajícími vlnami veder a téměř úplně suchým červencem a srpnem. Místní obyvatelé, kteří jsou zvyklí na horké letní dny, se potýkali s mimořádně vysokými teplotami, které podle meteorologů překonaly všechny dosavadní záznamy.

Podle vědců ze Srbska byla letos oblast jihovýchodní Evropy „uvězněna“ pod teplou vzduchovou masou ze západní Afriky a Středomoří. V červenci zde teploty téměř tři týdny neklesly pod 30 stupňů a srážky byly prakticky nulové.

Podobná situace panovala i ve Slovinsku, kde průměrné letní teploty vzrostly o 2,5 stupně oproti dřívějším letům. V Bosně a Hercegovině byla překonána všechna dosavadní maxima, a to především v počtu velmi teplých nocí a dnů.

V sousedním Chorvatsku zaznamenali nejvyšší teploty Jaderského moře, které místy dosáhly až 30 stupňů. Extrémní vedra se tak stala výzvou nejen pro lidi, ale i pro zvířata a rostliny, které se nemohou v noci ochladit, což vede k dalším ztrátám v zemědělství.

Sucha zasáhla i řeky v Bosně a Srbsku, zatímco rozsáhlé požáry ničily lesy v Chorvatsku, Severní Makedonii a Albánii. Severní Makedonie hlásí, že letošní léto bojovala s trojnásobným počtem požárů než loni. V Albánii vedra poškodila nejen zemědělství, ale i výrobu elektřiny, protože téměř veškerá elektřina pochází z vodních elektráren, které trpěly dlouhodobým suchem.

Odborníci varují, že pokud nedojde k dešťům, mohou požáry a další problémy trvat až do listopadu.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech