pondělí 7. října 2024

Rekonstrukce Nuselského pivovaru finišuje. Budou v něm byty i obchody

Z Nuselského pivovaru založeného v roce 1964 se stane nová čtvrť. Tři čtvrtiny projektu jsou již hotové. Dokončují se fasády a interiéry. Hotovo má být na jaře příštího roku.

Nuselský pivovar

Nuselský pivovar bude sloužit k bydlení i obchodu.
Zdroj: Metrostav

  • Nuselský pivovar bude sloužit k bydlení i obchodu.
  • Zdroj: Metrostav

Byty, obchody, kavárny, restaurace, prostory pro poštu a další služby, to vše vznikne v areálu bývalého Nuselského pivovaru. Ten je velký asi jako tři fotbalová hřiště. Tvoří ho sedm budov, nejstarší je ze 17. století. Rekonstruované prostory nabídnou více než 120 bytů od jednopokojových s kuchyňským koutem až po lofty s více než sto metry čtverečními. Do nového areálu se bude vstupovat přes novou lávku přes Botič z Křesomyslovy ulice.

Nuselský pivovar

Historická budova si zachová svůj ráz. Restaurátoři proto věnují velkou pozornost barokním krovům a fasádám. Zachovají se i původní klenby a litinové sloupy v obchodní pasáži, zůstaly i původní vysoké komíny. Ty už mají také po rekonstrukci.

Pivovar ze 17. století nechal postavit hrabě Jan Josef Sezima z Vrtby a v provozu byl do roku 1960. Do nového projektu, který chce památku obnovit, investor vložil přes miliardu korun. Na jaře příštího roku má být hotovo.

Stavební a restaurátorské práce trvají od poloviny roku 2023. V lednu letošního roku dokonce stavbaři v areálu objevili poklad. Při rekonstrukci fasády našli časovou schránku z roku 1924. Díky ní se historici dozvěděli například tehdejší ceny potravin. Do stejného místa pak následně stavbaři uložili novou časovou schránku se současnými informacemi.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

876A2650
Divadlo

Divadlo se bude v Nuslích hrát znovu. Studenti přicházejí se scénou Debut