pondělí 16. září 2024

Rekonstrukce bude. Zazáří krumlovský Vyšehrad do své někdejší slávy?

Kdysi luxusní Hotel Vyšehrad dnes obývají bezdomovci. S těmi se ale chce nový vlastník objektu vypořádat a hotelu dát jeho někdejší lesk.

stažený soubor (2)

Dnes je Hotel Vyšehrad místem, kterému je lepší se vyhnout.
Zdroj: mapy.cz

  • Dnes je Hotel Vyšehrad místem, kterému je lepší se vyhnout.
  • Zdroj: mapy.cz

Jedna z největších ostud Českého Krumlova by mohla opět zazářit ve své někdejší, předrevoluční kráse. Objekt totiž koupil nový majitel, který s ním má velké plány. Hotel chce dát dohromady a znovu otevřít. Krumlovská radnice takový krok vítá, protože celý komplex je prázdný už třicet let a za tu dobu značně zchátral.

V místě, jehož zdi dnes pokryly graffiti a zdevastovaný interiér je zanešený odpadky, mezi kterými pobývá několik bezdomovců, by dokonce mohlo vzniknout přepychové ubytování. Město společně s vlastníkem nyní řeší zabezpečení objektu a vystěhování problémových nájemníků. Pak ke slovu přijde projektová dokumentace a rekonstrukce samotná. Zda však bude Vyšehrad sloužit jako hotel nebo z něj bude rezidenční bydlení, zatím ještě není jasné.

Hotel Vyšehrad vznikl v Českém Krumlově v šedesátých letech dvacátého století a ve své době platil za luxusní zařízení. Po sametové revoluci začal chátrat, až v roce 1997 zavřel dveře úplně.

Autor: Jan Skala

Související

motive-article-detail-desktop
Krimi

Stejně jako v Krumlově. Muž hubil sršně ohněm a zapálil chatu

Vila Tugendhat
Domácí

Vila Tugendhat je první českou památkou chráněnou podle Haagských úmluv

1000010538
Domácí

Krumlovsky bazén je zničený. Město chce postavit nový

1000010532
Domácí

Obří požár v Českém Krumlově. Bazénu se propadla střecha, plameny dál řádí