sobota 5. října 2024

Regionální volby vyhrálo Jednotné Rusko. Starostou Moskvy zůstává Putinův rétor

Jednotné Rusko podle očekávání ovládlo regionální volby napříč celým Ruskem. O věrohodnosti výsledků pochybuje západní svět i Ukrajina.

F5RfwmIWUAAwx_C

Vladimir Putin a staronový moskevský starosta Sergej Sobjanin.
Zdroj: X

  • Vladimir Putin a staronový moskevský starosta Sergej Sobjanin.
  • Zdroj: X

Regionální volby, které se uskutečnily napříč celou Ruskou federací, vyhrála s převahou strana Vladimira Putina Jednotné Rusko. Vysoký výsledek dosáhla i v okupovaných oblastech Doněcké a Luhanské republiky, kde si připsala úspěch kolem 80 procent. Opozice však volby kritizovala, protože ve všech dvaceti regionech včetně anektovaného Krymu bylo možné hlasovat přes internet, což údajně dávalo prostor k manipulacím s výsledky. Rádio Svobodná Evropa uvedlo, že tyto volby nelze brát jako férovou a spravedlivou soutěž.

Nejsledovanější byl samozřejmě volební boj v hlavním městě Moskvě. Post starosty nakonec obhájil jeden z nejvěrnějších spolupracovníků Vladimira Putina Sergej Sobjanin. Ten post prvního muže moskevské radnice zastává už od roku 2010. Během let se mu podařilo vyšachovat i největšího protivníka a nyní politického vězně Alexeje Navalného.

Předseda Jednotného Ruska, bývalý prezident Dmitrij Medveděv, uvedl, že strana dosáhla očekávaných výsledků a celé volby zvládla důstojně. Skutečnost, že je Ukrajina, v jejíž okupovaných územích rovněž byly, odmítla uznat, Medveděv neokomentoval.

Autor: Jan Skala

Související

2009666dbc17222dc28c2931d945e05bd2ff4db3
Zahraniční

Nervozita v nejvyšších patrech. Zelenskyj chystá další změny ve velení armády

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zahraniční

Írán investuje miliardy do svého raketového programu

48097304813_43b54e74fe_b
Domácí

Wagenknecht chce zastavit úpadek Pirátů. Rád by měl víc než deset procent